eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A közlekedési tárca tétlenül nézi a magántársaságok szabálysértéseit?

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők, de most nem a bérek miatt. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke azt mondta: azt kérik a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy tegyenek lépéseket a biztonságos vasúti közlekedés érdekében, mert jelenleg a magán vasúttársaságoknál nem tartják be az előírásokat.

Egy mozdonyvezetőnek a vezetői engedély megszerzésén túl rendelkeznie kell vonalismereti és típusismereti igazolvánnyal is - mondta el az InfoRádióban Borsik János.

A biztonságos vasúti közlekedés feltételeinek azonban a szakszervezet szerint nem tesznek mindenhol eleget. Borsik János azt mondta: ha valakit elbocsátanak a MÁV-tól, mert például megszegett bizonyos szabályokat vagy nem ment át az időszakos vizsgákon, akkor az illető másnap már egy magántársaság mozdonyát vezeti.

Ezek a cégek ráadásul gyakran 18-20 órán keresztül foglalkoztatják a munkavállalóikat, amellyel nemcsak a munkaügyi előírásokat szegik meg, hanem az utasokat és a többi mozdonyvezetőt is veszélybe sodorják.

A mozdonyvezetők már közölték aggályaikat a közlekedési tárcával, eddig azonban semmilyen választ nem kaptak. Sőt, azt tapasztalják, mintha a minisztérium nem venné komolyan az előírások betartatását.

Épp ezért most egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek, ha pedig ezek eredménytelenül záródnak, akkor akár a sztrájktól sem riadnak vissza.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×