eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felülvizsgálnák az európai atompolitikát

Felülvizsgálná az Euratom szerződést az Európai Parlament. A változtatásokról azonban csak a tagállamok dönthetnek, és kérdéses, hogy a tanács hajlandó lesz-e elővenni az ügyet.

Az Európai Parlament módosítaná az ötven éve érintetlen Euratom szerződést. 1957-ben az akkori tagállamok az atomenergia békés felhasználásáról, és a fejlesztések összehangolásában állapodtak meg.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának szocialista tagja az InfoRádiónak elmondta: Strasbourgban a képviselők több mint kétharmada támogatta a felülvizsgálatot szorgalmazó határozatot. Herczog Edit szerint pár éve egy ilyen kezdeményezésre esély sem volt, szinte tabunak számított az atomenergia.

A képviselő hozzátette: tagállami bátorság kell ahhoz, hogy az ügyben előrelépés szülessen. Herczog Edit szerint azért is szükség van a szerződés módosítására, hogy növelni lehessen a nukleáris biztonságot.

El kell oszlatni azokat a félelmeket, miszerint a felülvizsgálat egyedül az iparág fennmaradását lenne hivatott szolgálni - emelte ki. Herczog Edit szerint az Euratom ügyét az alkotmányos szerződés kérdésével együtt lehetne tárgyalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×