eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerikai hatóságok vizsgálják a magyar óriás pénzügyeit

Vesztegetés gyanújával folyik vizsgálat a Magyar Telekom ellen az Egyesült Államokban, írta a Financial Times. A cég vezetői szerint ez a megállapítás túlzó, és a Magyar Telekom maga kérte az amerikai felügyelet vizsgálatát.

A londoni üzleti napilap szerint a New York-i értéktőzsdén is jegyzett magyar telefoncéget az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja, kiderítendő, hogy a vállalat megsértette-e a külföldiek korrupt eljárásait tiltó amerikai törvényt.

A lap szerint a magyar pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megerősítette a SEC-vizsgálat tényét, és információval segíti az amerikai felügyeletet.

A Financial Times felidézi, hogy a Magyar Telekom már tavaly februárban megbízta az amerikai White & Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával; ezeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötötte.

Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját, "a gyanús montenegrói tranzakciók miatt". A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették, áll a londoni napilapban.

A Magyar Telekom közölte: értesítette a SEC-et és az amerikai igazságügyi minisztériumot vizsgálatáról, de azt nem fedte fel, hogy ez még a SEC-vizsgálat kezdete előtt történt-e, írta a Financial Times.
Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója írásos közleményben tudatta a lappal, hogy a cég továbbra is vizsgál "bizonyos szerződéseket", kiderítendő, hogy azokat a vállalati előírások, a vonatkozó törvények vagy szabályozók megsértésével kötötték-e.

Mattheisen megfogalmazása szerint a független vizsgálók nem tudták egyértelműen megállapítani a szerződések célját, és "lehetséges, hogy e cél helytelen volt".

A Financial Times szerint nem tudni, hogy milyen szerződések születhettek a gyanított megvesztegetések révén, és ezeket kivel kötötték.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Telekom néhány alkalmazottat felfüggesztett, akik azóta lemondtak tisztségükről.

A cég emellett olyan intézkedéseket is foganatosított, amelyek Christopher Mattheisen szerint javítják a belső ellenőrzést, valamint a jogkövető és vezetési rendszert, áll a Financial Times cikkében.

A cég kérte

Christopher Mattheisen az MTI-nek kijelentette, hogy abban "nincs újdonság".

Elmondta, hogy a leányvállalatok tanácsadói szerződései kapcsán már több mint egy éve zajlik a vizsgálat, az ügyben nincsen fejlemény. Hozzátette, hogy a vizsgálat kimeneteléről nincsenek információi.

Christopher Mattheisen erősnek és pontatlannak tartja a Financial Times felvetését, miszerint megvesztegetés gyanúja állna fenn.

Továbbá szerinte rendkívül félrevezető már a cikk címe is, mert azt sugallja, hogy most kezdett vizsgálatba a cég.

Thilo Kusch, az MT gazdasági vezérigazgató-helyettese hozzáfűzte: a Magyar Telekom tavaly februárban kezdeményezte az amerikai pénzügyi felügyeletnél, hogy indítson vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×