eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György

A családi adózás adóemelést is jelentene

Nem ért egyet a családi adózás bevezetésének tervével az Ernst and Young adószakértője. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő a KDNP javaslatával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi adózás nem vezetne jelentős előnyökhöz a társadalom számára, bevezetése viszont maga után vonná más adónemek emelését.

Vámosi-Nagy Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kereszténydemokraták javaslata csak úgy valósulhatna meg évi 60 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel, ha közben a személyi jövedelemadón belül a nem családosok számára bevezetnének egy 48 százalékos felső kulcsot.

A családi adózás ráadásul indokolatlanul bonyolítaná a már jelenleg is alig áttekinthető adórendszert.

A szakember abban egyetért az ellenzéki politikusokkal, hogy a társadalomnak közvetlenül részt kell vállalnia a gyermeknevelés költségeiben. Ennek azonban szerinte nem a családi adózás a legjobb formája.

Sokgyermekes családokat jelenleg a legnagyobb számban a társadalom perifériáján élők körében találunk, akiknek nincs elegendő jövedelmük ahhoz, hogy egy adókedvezmény előnyt jelentsen számukra.

Szívesen vállalkoznak nagy család alapítására egy szűk, értelmiségi réteg tagjai is, akik azonban nem a kedvezményekért teszik ezt, hanem vallás meggyőződésből vagy világnézeti okokból.

Vámosi-Nagy Szabolcs épp ezért úgy látja: a gyermeknevelést inkább szociálpolitikai eszközökkel kellene támogatni, és nem az adórendszeren keresztül.

Az adószakértő ugyanakkor úgy véli: az elkövetkező két évben a kormány érdemben nem csökkenthet az adókon, mert azzal a konvergenciaprogram megvalósulását veszélyeztetné.
Az állam célja, hogy ne veszítsen a bevételeiből. Ezt csak az adóterhek szinten tartásával és a kiadásainak csökkentésével tudja elérni.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a magyar adórendszerből igenis hiányzik az ingatlanadó, bár ezt már kilátásba helyezte a kormány. Az olyan úgynevezett bagatelladókat azonban, amelyek jelentős bevételt nem eredményeznek, viszont rendkívüli módon bonyolítják az adórendszert, a szakember szerint el kellene törölni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×