eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megengedő uniós energiapolitika

Brüsszel nem szeretné, ha kútba esne a közös európai gázvezetékrendszer, a Nabucco, de nem kelt visszatetszést az unió központjában, ha egyes tagállamok Oroszországgal is megállapodást kötnek.

A Bruxinfo munkatársa azt mondta: a belga miniszterelnök nemrégiben azt ajánlotta fel Putyin orosz elnöknek, hogy legyen Brüsszelben a Gazprom európai központja, Németország pedig Oroszországgal együttműködve egy balti-tengeri vezeték megépítését tervezi.

Gyévai Zoltán az InfoRádióban azt mondta: az Európai Bizottság nem foglalt állást a belga és a német projektekkel kapcsolatban, de figyeli az eseményeket.

A Bruxinfo munkatársa úgy látja: jelenleg nem gond, ha egy ország a Nabucco vezeték mellett máshová is leteszi a voksát, lényeg, hogy az uniós projekt is megvalósuljon.

Nemrég arról írt a nemzetközi sajtó, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a Nabucco helyett inkább az Oroszország által építendő Kék Áramlat gázvezeték mellett áll.

A kormányfő a távirati irodának tagadta, hogy akár szóban, akár írásban megállapodott volna erről Putyin orosz elnökkel. Közölte: nincs "A két országnak ezernyi oka van rá, hogy a magyar és az orosz vezetők rendszeresen találkozzanak - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Hogy a legegyszerűbb számot mondjam, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok éveken keresztül stagnáltak; a magyar kivitel 1998 és 2002 között nem hogy nem növekedett, hanem csökkent, 660 millió dollárról 455 millió dollárra. 2002-től a magyar kivitel megnégyszereződött: 455 millió dollárról majdnem kereken 2 milliárd dollárra nőtt, és ebben évi 30-40 százalékos növekedések vannak. 2005-ről 2006-ra pedig 70 százalékkal növekedett" - sorolta az adatokat a kormányfő.

Időnként felmerül az aggály, hogy nincs-e túlságosan sok orosz befektetés Magyarországon - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak kétszer annyi tőkebefektetése van Oroszországban, mint az oroszoknak Magyarországon.  miniszterelnök moszkvai útja előtt azt mondta: élelmiszeripari kérdésekről fog tárgyalni a vendéglátóival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×