eur:
392.53
usd:
354.56
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Csökkent a szlovák munkanélküliek száma, ám még így is sokan vannak

Szlovákiában tovább csökkent a munkanélküliség. Az állástalanok aránya így is a legmagasabbak közzé tartozik az Európai Unióban, Lengyelország mögött a második helyen.

A pozsonyi Statisztikai Hivatal nemrég közzétett adatai szerint februárban 9,2 százalékra csökkent a munkanélküliség a januári 9,45 százalékról. Ezzel azonban Szlovákia a munkanélküliség nagyságát tekintve Lengyelország mögött megtartotta második helyét az Európai Unióban.

Egy évvel korábban, tavaly februárban 11,6 százalék volt az állástalanok aránya Szlovákiában. A szlovák munkaügyi hivatalban most közzétett adatok szerint február végén 239 ezren voltak munka nélkül, a januári 245 ezer után. Tavaly februárban csaknem 300 ezer állástalant jegyeztek be.

A munkanélküliség tavaly novemberben érte el Szlovákia önállósága óta a legalacsonyabb szintet, 9,12 százalékot. Tavaly átlagosan 13,3 százalékos volt a munkanélküliség a 2005-ös 16,2 százalék után, míg négy éve még 20 százalék körül volt az állástalanok aránya.

Továbbra is gondot okoznak az egyes régiók közötti különbségek. Míg a Pozsonyi Kerületben az állástalanok aránya alig 4 százalékos, a Besztercebányai Kerületben meghaladja a 22 százalékot, sőt vannak olyan déli járások is, ahol tartósan 30 százalék fölött van.

Az Európai Unió statisztikai hivatala 11,0 százalékos munkanélküliséget becsült Szlovákiában januárban, a decemberi 11,8 százalék után. Tavaly januárban 14,5 százalékos volt az állástalanok aránya az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×