eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Járai Zsigmond lett az év európai jegybankára

Járai Zsigmondot választotta a tavalyi év európai jegybankárának a Banker magazin. A Magyar Nemzeti bank elnöke az első magyar díjazott.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint az elismerés külön kiemeli a jegybank elnökének elkötelezettségét az infláció leszorítására és az intézmény függetlenségének megőrzésére.

Járai Zsigmond az első magyar díjazott a Banker magazin jegybanki kategóriájában. Az elismerést olyan vezetőknek ítéli oda a zsűri, akiknek kemény kihívások közepette kell hiteles és átlátható monetáris politikát megvalósítaniuk.

A magazin az alábbi értékelést közölte a március elején posztjáról távozó jegybankelnökről: "Járai Zsigmond, az év minden bizonnyal egyik legszókimondóbb jegybankelnöke nem riad vissza attól, hogy hangot adjon aggodalmainak a magyar kormány túlköltekezésével kapcsolatban".

A Banker magazin zsűrije azt tartotta fontosnak az értékelés során, mennyire voltak megalapozottak Járai Zsigmond üzenetei és azt, milyen kihívásokkal kellett megküzdenie az elnöknek.

Kontextus

Járai Zsigmond az 1998 és 2002 között hatalmon lévő jobbközép kormány pénzügyminisztere volt 1998 és 2000 között. Éppen ezért a 2002-es kormányváltás a magazin szerint Járai Zsigmondot elkerülhetetlenül népszerűtlenné tette a szocialisták által vezetett kormányzat szemében.

A kormány beavatkozása a jegybank működésébe 2005-ben erősödött fel, amikor a miniszterelnök új tagokkal bővítette ki Monetáris Tanácsot. Ezt általában a tanács kamatpolitikájának lazítására tett kísérletként értékelték.

Ekkor az Európai Központi Banknak is be kellett avatkoznia, figyelmeztetve Magyarországot az MNB függetlenségének tiszteletben tartására - fejezi be a lap a Járai-korszak ismertetését.

Más díjazottak

Érdekesség, hogy az európai régióban az év jegybankelnökének 2005-ben a török, 2004-ben pedig a lengyel központi bank első emberét választotta a magazin.

Az 1926-ban alakított The Banker magazin a globális pénzügyi világ egyik legfontosabb hírforrása. Az országukban kiemelkedő tevékenységet folytató jegybankelnököknek szóló elismerést a lap által felkért szakmai zsűri ítéli oda, földrészenként díjazva a jelölteket.

A 2006-os év jegybankárát Amerikában Kolumbia, Közel-Keleten az Egyesült Arab Emirátusok, Ázsiában Kína, Afrikában Zambia adta.

Az év jegybankárához hasonlóan megválasztották az év pénzügyminiszterét is. Amerikában Guatemala, Közel-Keleten Szaúd-Arábia, Ázsiában Vietnam, Európában Észtország, míg Afrikában Tanzánia pénzügyminisztere lett a befutó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×