eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Most érdemes romániai ingatlant venni

A román gazdaság leggyorsabban fejlődő szektora egyértelműen az ingatlanpiac, írja a Portfolio.hu. Az új EU-tagállamba 2006-ban rekord mértékű tőke áramlott és rengeteg építkezés indult el. A kereskedelmi ingatlanpiac mellett a lakáspiac is dinamikus fejlődést mutat, s jelentős felértékelődési potenciált rejt magában.

A Portfolio.hu írásából kiderül, hogy a romániai lakásárak 2005-ben kb. 20%-kal növekedtek. Piaci becslések az elmúlt évre is kétszámjegyű áremelkedést tartanak valószínűnek, bár pontos statisztika még nem látott napvilágot.

Ma Bukarestben az átlagos újépítésű lakások négyzetméterára kb. 1,000 euró körül van, míg a frekventált helyen lévő luxuslakások ára a 2,000 euró/nm-t is eléri. Összehasonlításképp Budapesten ebben a kategóriában előfordul az 1 millió forint, azaz 4,000 euró körüli négyzetméterár.

A luxuslakások ára azért is állhat növekedés előtt, mert jellemzően ez az a lakástípus, amit a nyugat-európai kisbefektetők preferálnak.

Azonban nem csak a belvárosi luxusingatlanok áraiban várható emelkedés Romániában. A növekedés mellett szól a gazdasági bővülés, a reálbérek növekedése és az a tény is, hogy jelenleg Romániában egyértelműen hiány van a jó minőségű újépítésű lakásokból. A kb. 23 milliós népességű országban az elmúlt években kevesebb új lakást adtak át évente, mint Magyarországon.

A magyar kisbefektetőket elsősorban az erdélyi ingatlanpiac érdekelheti a kis távolság miatt. Ezeken a területeken igen sok magyar él, így itt nyelvi problémák sem jelentkeznek.

Ezek közül is érdemes megfontolni az ott található síterepek környékén lévő ingatlanokat, hiszen az idegenforgalom igencsak gyerekcipőben jár még itt és a természeti adottságok alapvetően kitűnőek, így az ingatlanok felértékelődése reális lehetőségnek tűnik. Az egyszerűbb házak kb. 5 millió forintnál kezdődnek, de a minden luxussal felszerelt villákért akár 100-120 millió forintot is elkérhetnek a vevők. A telekárak 25,000-50,000 ft/nm-es ársávban mozognak.

Háromszéken, azaz Kovászna megyében a legismertebb Kommandó, ami egy rusztikusabb, vadabb környezet. Itt az ingatlan árak alacsonyak, nem sok szálloda van. Itt a legjobb befektetésnek a helyi ingatlanközvetítők a parasztházak vásárlását tartják. Ilyen házak 1000 négyzetméteres földterülettel már 3 millió forintért megvásárolhatóak. Üres telek esetében négyzetméterenként 4-5 ezer forintos árral kell számolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×