eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Az olajválságról vitáznak a németek

Berlinben a koalíciós partnerek között éles vitát robbantott ki az Európai Unió bizottságának azon javaslata, hogy a legújabb kőolaj-ellátási zavarok miatt újra kell gondolni az atomenergia békés felhasználását. Angela Merkel kancellár és az uniós bizottság keddi berlini tárgyalásán szinte kizárólag az európai energiapolitika összehangolásáról volt szó.

Angela Merkel német kancellár és az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso megállapodott abban, hogy a márciusban esedékes EU-csúcson elsősorban az energiaforrások bővítését vitatják meg, egyben megpróbálnak olyan együttműködési szerződést is kidolgozni az Unió és Oroszország között, amelyben Moszkva vállalja, hogy megbízható energiaszállító lesz.

Berlinben sem a kancellár, sem az Európai Bizottság elnöke nem fukarkodott Oroszország bírálatával. Mint Angela Merkel fogalmazott, cseppet sem szolgálta a bizalom erősítését, hogy előzetes konzultáció nélkül leállították a nyugatra irányuló nyersolajszállítást a Barátság vezetéken.

A történtekből mindketten azt a következtetést vonták le, hogy égetően szükséges az energiapolitikai összehangolása az unió tagjai között. Míg azonban az Európai Unió bizottsága az energiaforrásokkal kapcsolatban szóba hozta az atomerő fokozottabb felhasználását, a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt a leghatározottabb formában elutasította Angela Merkel azon kitételét, hogy gondolkodni kellene a nukleáris erőművek fokozatos leállításáról kötött korábbi megállapodás átértékeléséről.

A szociáldemokraták a korábbi koalíciós partner zöldekkel együtt leszögezték, hogy szó sem lehet a néhány éve kötött megállapodás módosításáról, azaz Németországban 2020-ig a még legmodernebb berendezésekkel felszerelt atomreaktort is be fogják zárni.

Mint az előző kormány környezetvédelmi minisztere kifejtette, nukleáris energiával sem lakásokat fűteni, sem gépkocsikat tankolni nem lehet, ezért az energiagazdálkodásban kizárólag a szél, a Nap és a biomasszából eredő hajtóerő fokozottabb felhasználása jöhet számításba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×