INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

A kormány önként lemond 200 milliárd forintról

Infostart

A kormány nem szándékozik utólag behajtani a cégektől az elmaradt, több mint 200 milliárd forintnyi ajándékozási illetéket. Erről a KPMG adókonferenciáján beszélt a pénzügyminiszter.

A társaságok közötti ingyenes vagyonátadás 1991 óta adóköteles. Az illetéket eddig az illetékhivataloknak kellett volna befizetni. A hatályos jogszabályok szerint az illetékhivatalok nem tárhatnak fel mulasztásokat, így nem is vizsgálhatták, ha egy társaság nem fizette be a 40 százalék illetéket.

Változik azonban a helyzet 2007 január elsejétől, ettől az időponttól ugyanis az illetékek beszedése átkerül az Adóhivatalhoz, így nem lesz akadálya az 5 évre visszamenőleges vizsgálatnak.

A KPMG adókonferenciáján Veres János pénzügyminiszter kijelentette: a kormánynak nem célja visszamenőleg behajtani az elmaradt befizetéseket, ami becslések szerint akár 200 milliárd forint is lehet. Hangsúlyozta: a kormány támogatna egy olyan előterjesztést a parlamentben, amely ezt jogszabályban is rögzítené.
A cégek korábban jóhiszeműen jártak el, mert az ingyenes vagyonátadás a gazdasági társaságok közötti tőkeáramlásnak egyik jól bevált formája, és joggal tartanak most a visszamenőleges vizsgálatok lehetőségétől.

László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere szerint a cégek a jövőben sem fognak ilyen jogcímen illetéket fizetni, inkább nem fognak ezzel az eszközzel élni, és a tőkejuttatás más formáit fogják preferálni. Éppen ezért a költségvetésnek biztos, hogy nem lesz ebből bevétele a következő évben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018