eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Veszélybe kerülhetnek a kisvállalkozók?

A magyar bankszektor nem lényegesen nyereségesebb, mint a nyugati - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Kisbenedek Péter szerint a lakáshitelek terén kisebb lesz a visszaesés, mint az egyéb területeken, a kisvállalkozói szektor viszont veszélybe kerülhet.

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy a következő két évben a lakossági hitelek növekedési üteme visszaesik. Ez ugyanakkor még mindig 10-15 százalékos (nyugati országokban jónak mondható) bővülést jelent, ami csak az eddigi 30 százalékos emelkedéshez képest alacsonyabb - mondta Kisbenedek Péter.

A szakember elsősorban a fogyasztási hitelek területén vár erőteljesebb visszalépést, ami alól némileg mentesülhetnek a lakáshitelek, ugyanis az embereknek igényük van arra, hogy a lakáskörülményeikbe fektessenek - mutatott rá az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, aki ugyanakkor azt várja, hogy bár kisebb mértékű lesz a bővülés, mint az elmúlt években, de ebben a szektorban lesz a legkisebb a visszaesés.

A kamatadó alapvető változást hozott

Kisbenedek Péter szerint a magyar lakosság megtakarítási szokásait a kamatadó alapvetően megváltoztatta. Míg korábban az emberek jellemzően rövid távra (1-3 hónapra) kötötték le a pénzüket, addig most a befektetési alapokba fektetnek, a futamidők pedig egy év fölé emelkedtek.

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója ugyanakkor úgy vélte, hogy a kamatadó bevezetése miatti átcsoportosítások kockázatát az jelenti, hogy az augusztusban lekötött pénzek az akkori kamatkörnyezetre vonatkoztak, amit a kamatok változása átértékelhet.

Kisbenedek Péter emlékeztetett, hogy a legtöbben átrendezték befektetéseiket, és kevésbé hajlandóak hozzányúlni megtakarításaikhoz. A kamatadó hatását jól mutatja, hogy a piac növekedése szeptember-októberben jelentősen lelassult, jelenleg pedig nyugalmi állapot jellemző.

Veszélybe kerülhetnek a kisvállalkozók

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a céges szektorról elmondta: míg a nagyvállalatok esetében nem vár különösebb változást, középvállalati szektoron belül a kevésbé exportorientált cégek esetében elképzelhető a nyereségesség jelentős szűkülése. Ezzel elsősorban egyes építőipari vállalatoknál kell számolni.

"A legnagyobb veszélyben a kisvállalkozói szektor van, ahol mind piaci, mind nyereségességi oldalon a következő két év komoly veszélyeket hordoz" - jelentette ki Kisbenedek Péter, aki a belföldi piac szűkülésén túl ezt elsősorban az adóztatási szigor erősödésével magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×