eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kínába megy a világ legnagyobb áruházlánca

Kínában terjeszkedik az amerikai Wal-Mart szupermarket-hálózat, amely most egy száz boltból álló kínai láncot vásárol meg egy milliárd dollárért.

A Wal-Mart a tajvani, de kiterjedt kínai üzlethálózattal bíró láncot legnagyobb vetélytársa, a francia Carrefour elől vásárolta fel.

Bár a Trust-Mart nevű bolthálózat tavalyi árbevétele csak 1,67 milliárd dollár volt, ami eltörpül a Wal-Mart közel 316 milliárdos forgalmához képest, a vásárlás stratégiai győzelem az amerikai cégnek.

A kínai piac ugyanis rendkívül szétaprózott, amit az is jelez, hogy a száz legnagyobb hálózat csupán a forgalom tíz százalékát adja. A Wal-Mart számára a nemzetközi terjeszkedés jelenti a tartós növekedés egyetlen lehetőségét.

Otthoni, vagyis amerikai árbevétele szeptemberben alig nyolc százalékkal nőtt, míg a nemzetközi bevétel 32 százalékkal. A Wal-Mart az elmúlt fél évben kénytelen volt megválni a gyenge eredményeket mutató német Metro lánctól és egy dél-koreai hálózattól is.

Az évi ötszáz milliárd dollárosra becsült kínai piacért kiélezett harc folyik a Wal-Mart, az eladásokban fele akkora, de a világon második legnagyobb Carrefour és a Metro között. Náluk is nagyobb részesedése van a kínai tulajdonú Bailian csoportnak.

A Wal-Mart stratégiai elképzelései szerint kínai árbevétele húsz éven belül utolérheti az amerikait, és a cég a következő öt évben 150.000 alkalmazottat tervez felvenni Kínában.

A Wal-Martot Samuel Walton alapította 1962-ben, és fia, Samuel Robson Walton a Forbes 400-as listája szerint a világ negyedik leggazdagabb embere 20 és fél milliárd dolláros vagyonával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×