eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

A 1,5 millió ellenséges adófizető országa

Magyarország a régió leglassabban fejlődő országa - mondta a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója a Reform és Növekedés Magyarországon című konferencián. Jaksity György szerint ebben a rossz gazdaságpolitikai döntések mellett az árnyékgazdaság magas aránya is szerepet játszik.

A magyar gazdaság visszaesett, Magyarország a régió leglassabban fejlődő országa - mondta el a Reform és növekedés című konferencián a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója.

Jaksity György szerint a rossz gazdaságpolitikai döntések mellett komoly problémát jelent, hogy az árnyékgazdaság aránya eléri a GDP 20-30 százalékát.

2.000-2.500 milliárd forint kerüli el a legális szférát, ennek járuléktartalma minimum 1.200 milliárd forint. Ez éppen annyi, amennyivel a konvergenciaprogram szerint csökkenteni kellene az államháztartás hiányát.

Az adóelkerülés hatására jelenleg az a helyzet, hogy 1,5 millió adófizető tart el 10 millió embert, és az ország teljes lakosságának kell áldozatot hoznia az egyensúly megteremtéséért, amikor ezt a problémát az 1 millió adóelkerülő magában meg tudná oldani.

Ezért Jaksity György szerint a lakosság is felelős, például sokan nem fizetnek járulékot, de ingyenes egészségügyi ellátásra tartanak igényt.

A szakember szerint mindenki felelőssége, hogy megváltozzon ez a szemlélet, hiszen ezt hallja az ember a szülői házban, ezt látja az iskolában és később a munkahelyén, és az elmúlt másfél évtizedben ezt sugalmazta a politika is. Eddig egy politikus sem vállalta fel Magyarországon, hogy szembesítse a társadalmat ezzel a nagyon komoly morális deficittel - hangsúlyozta Jaksity György.

A lakosság nem támogatja a reformokat, és nem hajlandó áldozatokat hozni. Ennek oka, hogy az emberek nem értik a reformokat, és ellenségesek azzal szemben, amit nem értenek - tette hozzá a pénzügyi szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×