eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyolcmilliárd forintba került a regisztrációs adó az államnak

Összeegyeztethetetlen a magyarországi regisztrációs adó az európai uniós jogszabályokkal - mondta ki az Európai Bíróság. A pénzügyminiszter a határozat kapcsán közölte: a kormány még az ősszel pontot szeretne tenni a regisztrációs adó ügyére, mert a bíróság mintegy nyolcmilliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot.

A határozat szerint az adótípus hátrányosan különbözteti meg a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldiekkel szemben.

A döntés előrelépést jelenthet az Európai Bizottság javaslatának elfogadása felé. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete kezdeményezte a regisztrációs adók rendszerének uniós szintű eltörlését, és az adó beépítését az üzemben tartási díjba.

A luxemburgi székhelyű testület ítéletben emlékeztet arra, hogy Magyarországon regisztrációs adót kell fizetni a belföldön forgalomba helyezendő személygépkocsik után.

Az adó mértéke a károsanyag-kibocsátás, az üzemanyag típusa és a motor hengerűrtartalma alapján kerül meghatározásra, és nem függ attól, hogy új vagy használt személygépkocsiról van szó, valamint nem tükrözi a használt személygépkocsik értékének csökkenését.

Az Európai Bíróság azt vizsgálta, összeegyeztethető-e az adó a közösségi alapszerződés 90. cikkével, amely szerint a tagállamok nem vetnek ki adót más tagok termékeire.

A testület megállapította, hogy az az új személygépkocsi, amely után Magyarországon megfizették a regisztrációs adót, idővel veszít piaci értékéből, és ezzel arányosan szintén csökken az értékében foglalt regisztrációs adó összege.

Ugyanakkor a másik tagállamban vásárolt, Magyarországon nyilvántartásba vett ugyanolyan típusú, korú, valamint a futott kilométert és egyéb jellemzőit tekintve is azonos személygépkocsit 100 százalékos regisztrációs adó terheli.

Következésképpen magasabb regisztrációs adó terheli a behozott használt személygépkocsikat, mint a Magyarországon már nyilvántartásba vett, hasonló használt személygépkocsikat.

Kicsit sokba került

A pénzügyminiszter a határozat kapcsán közölte: a kormány még az ősszel pontot szeretne tenni a regisztrációs adó ügyére, mert a bíróság mintegy nyolcmilliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot.

Veres János elmondta: kérdést a lehető legegyszerűbb eljárással szeretnék megoldani, de lehet, hogy rendeletnél magasabb szintű jogszabályra lesz szükség.

A részleteket az ítélet kézhezvétele után dolgozzák ki - mondta a pénzügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×