eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyürk András: "Magyarország a Gazprom túszává vált"

A magyar gázellátásban a következő években sem alakul ki komoly versenyhelyzet, miután a MOL év elején megállapodást kötött az orosz Gazprommal egy gázvezeték építéséről - mondta Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő.

Gyürk András példaként említette, hogy az orosz vállalat drágábban adja a gázt Magyarországnak, mint Franciaországnak.

Ennek oka, hogy a franciák más versenyképes forrásból is hozzájuthatnak az energiahordozóhoz.

Magyarországnak most nincs más partnere, így rendkívül furcsa, hogy a magyar kormány támogatásával egyezett meg a MOL és a Gazprom az új vezeték, a Blue Stream (Kék Áramlat) építéséről - tette hozzá a fideszes EP-képviselő, aki szerint ezzel tovább nő az ország függősége az orosz cégtől.

A politikus úgy fogalmazott, hogy ha megépül a Blue Stream, akkor az már az osztrák OMV-hez köthető Nabucco-projekt végét jelenti, hiszen egymás mellé nem kerülnek párhuzamos gázvezetékek.

Gyürk András is egyetértett azokkal az elemzői véleményekkel, amelyek szerint a Blue Streamről szóló megállapodással "Magyarország a Gazprom foglyává vált".

Megjegyezte, hogy ez egyértelműen ellentétes a nemzeti és az uniós energiapolitikai érdekekkel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×