eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem lepte meg a piacokat az amerikai kamatdöntés

A piacokat nem lepte meg, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve keddi ülésén 5,25 százalékon tartotta az irányadó célkamatot. A 2004 júniusa óta tartó kamatemelési sorozat megszakadása így nem keltett nagyobb hullámokat.

Az elmúlt hetekben napról napra változtak az amerikai kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások, végül nagyrészt a múlt hét pénteki foglalkoztatási adatok döntötték el, hogy a kamatszint tartásáról fog határozni a Fed - mondta az InfoRádióban Suppan Gergely.

A Takarékbank elemzője szerint így a piacokat nem lepte meg a döntés, és mivel az elmúlt pár napban már beépült az árfolyamokba a tartás, ezért jelentős reakciók sem voltak. A dollár elkezdett gyengülni ugyan, de csak átmenetileg, és később erősödött is az euróval szemben.

A feltörekvő piacok is már előre reagáltak a döntésre, így az további hullámokat már nem generálhat - tette hozzá Suppan Gergely.

Úgy néz ki, hogy a Fed most kivárja a következő hónapok adatait, ami alapján azután meghozhatja a következő döntését - jegyezte meg az elemző, aki szerint ez lehet emelés is, amennyiben tovább gyorsul az infláció.

Ha azonban az infláció a jelenlegi szinten marad, és az amerikai gazdaság lassulásáról újabb jelentések érkeznek, akkor valószínűleg a mostani szinten tetőzik az amerikai alapkamat.

Az amerikai kamatemelési sorozatot leginkább a feltörekvő, köztük a kelet-európai piacok, sínylették meg, hiszen csökkent a kamatrés például a magyar és az amerikai kamatok között, ami visszafogta a befektetéseket.

Az amerikai alapkamat szinten tartásával és a magyarországi infláció gyorsulásával azonban most nőhet a kamatrés, hiszen a jövőre akár a 7 százalékot is elérő infláció kamatemelésre kényszeríti majd a Magyar Nemzeti Bankot, és így akár 7,5 százalékig is emelkedhet a magyar alapkamat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×