INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nem lepte meg a piacokat az amerikai kamatdöntés

Infostart / InfoRádió
A piacokat nem lepte meg, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve keddi ülésén 5,25 százalékon tartotta az irányadó célkamatot. A 2004 júniusa óta tartó kamatemelési sorozat megszakadása így nem keltett nagyobb hullámokat.

Az elmúlt hetekben napról napra változtak az amerikai kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások, végül nagyrészt a múlt hét pénteki foglalkoztatási adatok döntötték el, hogy a kamatszint tartásáról fog határozni a Fed - mondta az InfoRádióban Suppan Gergely.

A Takarékbank elemzője szerint így a piacokat nem lepte meg a döntés, és mivel az elmúlt pár napban már beépült az árfolyamokba a tartás, ezért jelentős reakciók sem voltak. A dollár elkezdett gyengülni ugyan, de csak átmenetileg, és később erősödött is az euróval szemben.

A feltörekvő piacok is már előre reagáltak a döntésre, így az további hullámokat már nem generálhat - tette hozzá Suppan Gergely.

Úgy néz ki, hogy a Fed most kivárja a következő hónapok adatait, ami alapján azután meghozhatja a következő döntését - jegyezte meg az elemző, aki szerint ez lehet emelés is, amennyiben tovább gyorsul az infláció.

Ha azonban az infláció a jelenlegi szinten marad, és az amerikai gazdaság lassulásáról újabb jelentések érkeznek, akkor valószínűleg a mostani szinten tetőzik az amerikai alapkamat.

Az amerikai kamatemelési sorozatot leginkább a feltörekvő, köztük a kelet-európai piacok, sínylették meg, hiszen csökkent a kamatrés például a magyar és az amerikai kamatok között, ami visszafogta a befektetéseket.

Az amerikai alapkamat szinten tartásával és a magyarországi infláció gyorsulásával azonban most nőhet a kamatrés, hiszen a jövőre akár a 7 százalékot is elérő infláció kamatemelésre kényszeríti majd a Magyar Nemzeti Bankot, és így akár 7,5 százalékig is emelkedhet a magyar alapkamat.


A címlapról ajánljuk