INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nem olvassák le a villanyórákat, hanem becsülnek

Infostart / InfoRádió
Bár augusztus 1-jétől jelentősen emelkedett az áram ára, a Budapesti Elektromos Művek nem olvassa le a villanyórák aktuális állását, hanem arányosítással fogja megosztani a fogyasztók számláját - mondta el az InfoRádiónak Boross Norbert a cég kommunikációs igazgatója. Akinek nem felel meg ez a számítási mód, az bediktálhatja óraállását a szolgáltatónak.

Egész egyszerűen lehetetlen volt az országban lévő 4 millió villanyórát leolvasni az áremelkedés pillanatában, ezért kezdték el alkalmazni az arányosítás módszerét, amellyel a cégek számítógépes rendszere az általános fogyasztói szokásokat figyelembe véve a lehető legpontosabb becslést adja arra, hogy az áremelés pillanatában hol állhatott a villanyóra - derült ki Boross Norbert szavaiból.

Ez a számítási módszer a Budapesti Elektromos Művek kommunikációs igazgatója szerint az emberek 99, 95 százalékának megfelelő megoldást jelent, azok pedig, akik úgy gondolják, hogy az ő fogyasztásuk nem egyenletes, az áramszolgáltatók ingyenes telefonszámán bediktálhatják óraállásukat.

Általában azonban nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen nemigen lehet vele nyerni - hangsúlyozta Boross Norbert, hozzátéve, hogy ha valaki direkt nem pontos számot diktál be, azon is maximum néhány tíz forintot tud nyerni.


A címlapról ajánljuk