eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tízmilliárdért kelt el a Transelektro

Az indiai Crompton Greaves a becslések szerint 35 millió eurót, jelenlegi árfolyamon 9,5 milliárd forintot fizet a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. részvényeiért és a Ganz-Transverticum Kft. üzletrészéért.

A 9,5 milliárdos vételáron felül a vevő vállalta, hogy rendezi a szállítók és az adóhivatal felé fennálló tartozásokat is. A befolyó pénzen a Magyar Fejlesztési Bank és a Transelektro Management Kft. osztozik.

Az MFB 2001-ben vásárolta meg a cégcsoport 42 százalékos üzletrészét 4,9 milliárd forintért; az eladásához szükséges kormánydöntés a szerdai kormányülésen megszületett.

A többi részvényt a Vegyépszer, a Közgép és a Resonator tulajdonában lévő Transelektro Fővállalkozó és Szolgáltató Kft. birtokolja.

Jelentős adósságok

A Transelektro-csoport teljes hitel-és tőkeállománya összesen 47 milliárd forintot tesz ki.

A Ganz-Transverticum Kft. (GTV) jelenlegi, lejártnak nyilvánított hitelállománya 14 és 16 milliárd forint között van, az első féléves árbevétele azonban alig haladta meg a 1,5 milliárd forintot.

Az idei évre tervezett 14 milliárd forintos árbevételi terv megvalósulásának alig van esélye.

Az MFB-csoport hitelei mind megtérülnek, a 3 milliárd forintos állami garancia így nincs veszélyben.

A fejlesztési bank tőkebefektetésének megtérülése minden bizonnyal meghaladja majd az 50 százalékot, a pontos mérték a vevő további terveitől is függ.

Az indiai cég garantálta, hogy mind az 1.700 munkahely megmarad, a követeléseket - béreket, szállítókat, adókat - kifizetik.

A GTV eladására egyébként azért került sor, mert a tulajdonosok nem tudtak megállapodni a hitelező pénzintézetekkel a hitelek átütemezéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×