INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Adóváltoztatások az Országgyűlés előtt

Infostart

Szeptembertől emelkedik a középső áfakulcs és csökken a személyi jövedelemadó kedvezményeinek köre, ha az Országgyűlés megszavazza a kormány módosítását.

A változtatások értelmében szeptembertől a középső áfakulcs megszűnik, az eddig 15 százalékos adókulcs alá tartozó termékek után ősztől 20 százalékos áfát kell fizetni.

Szűkül a kedvezmények köre a személyi jövedelemadózásban. Idén lehet utoljára igénybe venni a lakáshitelekhez kapcsolódó kamatkedvezményt, de aki még 2006-ban köt szerződést, részesülhet az évi 120 ezer forintból.

Megszűnik a szellemi alkotás, a sulinetes vásárlás, illetve a felnőttképzés adókedvezménye.

Az igénybe vehető adókedvezményeket 100 ezer forintban maximalizálják a jogszabályok, de ezt is csak azoknak, akiknek az éves jövedelme kevesebb 3,9 millió forintnál. A 100 ezer forintos kedvezményi körbe csak a családi adókedvezményt nem kell beleszámolni.

A természetbeni juttatások adókulcsa 10 százalékponttal, 54 százalékra nő. Új elem lesz az adórendszerben a céges telefonadó.

A vállalkozó választhat: vagy megbontja a telefonszámlát a magán- és a vállalati célú beszélgetésekre, és a magánhívások után befizeti az 54 százalékos adót, vagy a teljes számla után fizet 20 százalékos telefonadót.

Emelkednek a járulékok. A munkavállalói járulék 1-ről 1,5 százalékra, a munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási járulék pedig 4-ről 6 százalékra emelkedik szeptembertől.

A vállalkozásokat több új adó is sújtja majd, egyik az úgynevezett elvárt adó. Ennek alapja az eladott áru beszerzési értékével csökkentett összes bevétel 2 százaléka, feltéve, hogy a társasági adó alapja nem éri el ezt az értéket.

Az adót nem kell megfizetni néhány kivételes esetben, például induló vállalkozásnál. Az adónemből 250 ezer adózótól, 55 milliárd forintot vár jövőre a kormány.

Új adónem lesz a 4 százalékos szolidaritási adó, amely alternatív társasági adó lesz, mivel más adóalap csökkentő elemeket tartalmaz. Vagyis azt a bevételt adóztatja, amit a társasági adó nem.

Szeptembertől adóztatni akarja a kormány a házipénztárban lévő, az átlagos napi készpénzforgalom kétszeresét meghaladó összegeket is.

Az adó mértéke 20 százalék, a várható többletbevétel becslések szerint 10 milliárd forint lesz.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018