eur:
395.04
usd:
371.3
bux:
66155.56
2024. április 16. kedd Csongor

Adóváltoztatások az Országgyűlés előtt

Szeptembertől emelkedik a középső áfakulcs és csökken a személyi jövedelemadó kedvezményeinek köre, ha az Országgyűlés megszavazza a kormány módosítását.

A változtatások értelmében szeptembertől a középső áfakulcs megszűnik, az eddig 15 százalékos adókulcs alá tartozó termékek után ősztől 20 százalékos áfát kell fizetni.

Szűkül a kedvezmények köre a személyi jövedelemadózásban. Idén lehet utoljára igénybe venni a lakáshitelekhez kapcsolódó kamatkedvezményt, de aki még 2006-ban köt szerződést, részesülhet az évi 120 ezer forintból.

Megszűnik a szellemi alkotás, a sulinetes vásárlás, illetve a felnőttképzés adókedvezménye.

Az igénybe vehető adókedvezményeket 100 ezer forintban maximalizálják a jogszabályok, de ezt is csak azoknak, akiknek az éves jövedelme kevesebb 3,9 millió forintnál. A 100 ezer forintos kedvezményi körbe csak a családi adókedvezményt nem kell beleszámolni.

A természetbeni juttatások adókulcsa 10 százalékponttal, 54 százalékra nő. Új elem lesz az adórendszerben a céges telefonadó.

A vállalkozó választhat: vagy megbontja a telefonszámlát a magán- és a vállalati célú beszélgetésekre, és a magánhívások után befizeti az 54 százalékos adót, vagy a teljes számla után fizet 20 százalékos telefonadót.

Emelkednek a járulékok. A munkavállalói járulék 1-ről 1,5 százalékra, a munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási járulék pedig 4-ről 6 százalékra emelkedik szeptembertől.

A vállalkozásokat több új adó is sújtja majd, egyik az úgynevezett elvárt adó. Ennek alapja az eladott áru beszerzési értékével csökkentett összes bevétel 2 százaléka, feltéve, hogy a társasági adó alapja nem éri el ezt az értéket.

Az adót nem kell megfizetni néhány kivételes esetben, például induló vállalkozásnál. Az adónemből 250 ezer adózótól, 55 milliárd forintot vár jövőre a kormány.

Új adónem lesz a 4 százalékos szolidaritási adó, amely alternatív társasági adó lesz, mivel más adóalap csökkentő elemeket tartalmaz. Vagyis azt a bevételt adóztatja, amit a társasági adó nem.

Szeptembertől adóztatni akarja a kormány a házipénztárban lévő, az átlagos napi készpénzforgalom kétszeresét meghaladó összegeket is.

Az adó mértéke 20 százalék, a várható többletbevétel becslések szerint 10 milliárd forint lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×