eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egy Transelektro cég csődöt mondhat

A közel 63 milliárd forintos addóssághegy fenyegetése alatt a Transelektro csoport cégenként próbál megegyezni a hitelező bankokkal, ám az egyik cég felszámolása még csütörtökön megindulhat, mondta Tímár Gyula, a csoport elnöke.

A Transelektro csoport március óta igyekszik megállapodni a hitelezőkkel, és május óta négy cégre lebontva próbálja külön-külön rendezni valamilyen módon a csőddel fenyegető adósságokat. Tímár Gyula, a cég elnöke szerint azért kellett részekre bontani a tárgyalásokat, mert a bankok érdekei - azon túl, hogy szeretnék viszontlátni a pénzüket - nem azonosak.

"Nincs rá lehetőség. Azért nincs rá lehetőség, mint ahogy előbb mondtam, hogy a pénzintézeteknek külöböző érdekviszonyai vannak. Akinek van egy ingatlanfedezete vagy egy ingatlanra lebontott zálogfedezete, az nem érdekelt abban, hogy megállapodjon, ő azt mondja: magamévá teszem az ingatlant, eladom a piacon, a hitelem megtérült. Akinek viszont nincs ilyen kemény fedezete, az azt mondja, hogy én inkább átütemezem a hitelemet, inkább diszkontáltan eladom, csak legalább valami térüljön meg" - mondta a vállalat elnöke.

Nos, a dolgok jelenlegi állása szerint a Transelektro két cége -a környezetvédelmi és a kazángyártó vállalat - esetében, amelyek kombinált tartozása 17-18 milliárd forint, a bankok igazgatóságának asztalán van a csoport adósságrendezési ajánlata, és esély van rá, hogy ezt el is fogadják.

A Közlekedési Rt esetében, amelynek adóssága nagyjából kilenc milliárd forint, Tímár Gyula szintén lát esélyt a megoldásra, bár ennél a cégnél a hitelezők nem voltak annyira engedékenyek, mint az előző kettőnél, ahol egyelőre moratóriumot mondtak ki az adósságra.

A Villamossági Rt-nél viszont, amelynek teljes tartozása - bankhitelek, garanciák, adók és szállítói követelések formájában - 16 milliárd forint, a bankok hajthatatlannak tűnnek, és hamarosan megindulhat a felszámolási eljárás.

Tímár Gyula azonban elmondta: ki kellene találni, hogyan fizessék vissza ezt a 16 milliárdot, de erre esélyük sincs. Az elnök elmondta: több külföldi befektetővel is folynak tárgyalások, de részleteket nem akart közölni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×