eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Bod Péter Ákos: spekulatív támadások érhetik a forintot

Értelmetlen kiírni népszavazást olyan lépésről, amelyet Magyarországnak mindenképpen meg kell tennie - mondta el az InfoRádióban Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank volt elnöke a miniszterelnök által javasolt euró-referendumról.

A szakember szerint ha egy ilyen népszavazásnak van valamilyen hatása, akkor az inkább káros.

A véleménynyilvánító népszavazás gondolatát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetette fel.

Magyarországnak jogi kötelezettsége az eurózónába való belépés, így nem lehet és nem is érdemes referendumra bocsátani, mert mi van akkor, ha a szavazók többsége elvetné a közösségi valuta bevezetését - tette fel a kérdést Bod Péter Ákos.

A magyarok többsége támogatja az eurót

A jegybank volt elnöke hozzátette: az Eurobarométer legutóbbi felmérése szerint a magyarokat érdekli az euró bevezetése, és 55 százalékuk szerint kedvező lesz az országnak a forint lecserélése.

Az elmúlt két évben csökkent ugyan a közös valuta támogatottsága, de Magyarországon még így is nagyobb, mint a térség más országaiban - hangsúlyozta a szakember.

Bod Péter Ákos úgy vélte: ha ez az értelmetlen referendum napirenden maradna, akkor nagy megrázkódtatások, spekulatív célú támadások érhetik a forintot az euró bevezetése előtti időszakban.

Nem lenne jó, ha viharos, megrázkódtatásokkal terhelt időszaknak kellene megérni a forint megszűnését - tette hozzá az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Kegyetlen nagy pofont kaphatnak a kempingezők

Kegyetlen nagy pofont kaphatnak a kempingezők

Jelentősen drágul hamarosan a lakóautók útdíja, miután átkerülnek az e-matrica-rendszerből az e-útdíjba, ami azt jelenti, hogy nem lehet rájuk éves matricát venni, hanem minden gyorsforgalmi úton és minden fizető főúton fizetni kell a használat és a környezetvédelmi besorolás függvényében, illetve arányában. Mindez egy olyan időszakban, amikor a HU-GO rendszerben több hullámban emelkednek majd a díjak, és jelenleg még pontosan nem is lehet tudni, mennyivel. A lakóautó-bérlés eddig is a tehetősek utazási formája volt, így a szektor vélhetően kiheveri majd a drágulást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×