eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bod Péter Ákos: spekulatív támadások érhetik a forintot

Értelmetlen kiírni népszavazást olyan lépésről, amelyet Magyarországnak mindenképpen meg kell tennie - mondta el az InfoRádióban Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank volt elnöke a miniszterelnök által javasolt euró-referendumról.

A szakember szerint ha egy ilyen népszavazásnak van valamilyen hatása, akkor az inkább káros.

A véleménynyilvánító népszavazás gondolatát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetette fel.

Magyarországnak jogi kötelezettsége az eurózónába való belépés, így nem lehet és nem is érdemes referendumra bocsátani, mert mi van akkor, ha a szavazók többsége elvetné a közösségi valuta bevezetését - tette fel a kérdést Bod Péter Ákos.

A magyarok többsége támogatja az eurót

A jegybank volt elnöke hozzátette: az Eurobarométer legutóbbi felmérése szerint a magyarokat érdekli az euró bevezetése, és 55 százalékuk szerint kedvező lesz az országnak a forint lecserélése.

Az elmúlt két évben csökkent ugyan a közös valuta támogatottsága, de Magyarországon még így is nagyobb, mint a térség más országaiban - hangsúlyozta a szakember.

Bod Péter Ákos úgy vélte: ha ez az értelmetlen referendum napirenden maradna, akkor nagy megrázkódtatások, spekulatív célú támadások érhetik a forintot az euró bevezetése előtti időszakban.

Nem lenne jó, ha viharos, megrázkódtatásokkal terhelt időszaknak kellene megérni a forint megszűnését - tette hozzá az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×