INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Még a bőrük alatt is rubel van

InfoRádió / MTI

Az energiaárak tavalyi ugrásszerű emelkedése miatt nem fér már a pénz az orosz kincstárba: tavaly 18 milliárd, idén újabb 12 milliárd dollárt törlesztenek előre külföldi hitelezőiknek. A német pénzügyminiszter alig tudta kikönyörögni Moszkvától, hogy ne fizessenek olyan gyorsan.

Oroszország a G8 országcsoport pénzügyminisztereinek hét végi moszkvai tanácskozásán bejelenti, hogy közel 12 milliárd dollár adósságot kíván idő előtt törleszteni a hitelezőket tömörítő Párizsi Klub 19 országának - írta szerdán a Handelsblatt gazdasági-pénzügyi lap egy moszkvai tájékoztatóra hivatkozva.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy Oroszország pénzügyi helyzete megengedi az idő előtti visszafizetést és azt, hogy az ország megszabaduljon a volt Szovjetunió adósságaitól. A korai törlesztésre a következő hat hónapban kerül sor.

A legszegényebbeken is segítenek

Kudrin azt is közölte: Oroszország ezenkívül a világ 16 legszegényebb országának adósságát is el akarja engedni, összesen mintegy 668 millió dollár értékben. Oroszország már hétfőn felajánlotta, hogy Afganisztánnak - bizonyos feltételek esetén - 10 milliárd dollárnyi adósságot elenged.

Az orosz pénzügyminiszter egy decemberi tájékoztatón azt jelentette be, hogy országa 2005-ben legkevesebb 18 milliárd dollárnyi küladósságot törlesztett idő előtt, s ennek eredményeként az idén kamatterhei 836 millió dollárral csökkennek.

A gáz és az olaj a felelős

Oroszország gáz- és olajbevételeiből könnyedén törleszti adósságait, és azon van, hogy azoktól idő előtt megszabaduljon. A tempó azonban túl gyors az amúgy nagy államháztartási hiánnyal birkózó Németországnak, Oroszország legnagyobb hitelezőjének, hiszen korábban kalkuláltak az orosz kamatfizetésekkel is.

A Handelsblatt megírja: Peer Steinbrück német pénzügyminiszter legutóbbi moszkvai látogatásakor elérte, hogy az orosz fél egyelőre csak 1,3 milliárd dollárt fizessen vissza.

Az oroszok egyelőre nem törlesztenének egy több mint ötmilliárd dolláros összeget, amelyet Steinbrück elődjének, Hans Eichelnek az idejében kötvények formájában eladtak beruházóknak, és a tranzakció fedezete az orosz tőke- és kamattörlesztés lenne.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018