eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több bolt is zárva marad január 2-án?

A január elsejétől életbe lépő áfacsökkenés többletfeladatot okoz a kereskedelemben, ami miatt az InfoRádió értesülései szerint több üzlet sem nyit ki január másodikán. Az InfoRádió úgy tudja: egyes multinacionális vállalatoknál az év első napján állítják át a dolgozók a cég informatikai rendszerét, egy teljes havi fizetésért.

Sok üzlet leltározás miatt zárva lesz január 2-án, ugyanis csak ekkor tudják átcimkézni az árukat - tájékoztatta az InfoRádiót a Coop Hungary Rt. vezérigazgató-helyettese. Murányi László elismerte, hogy sok esetben csak túlmunkával tudják megoldani, hogy a január 1-től hatályos áfa csökkentést érvényesítsék a bolti árak címkéin.

A Coop Hungary Rt. vezérigazgató-helyettese szerint embert próbáló feladat előtt állnak a kereskedelemben dolgozók. Amennyiben az informatikai rendszer központosított, akkor egyszerűbb az átállítás.

Murányi László úgy tudja, hogy több olyan üzlet is van, ahol úgy hidalják át a felmerülő nehézségeket, hogy január másodikára időzítik az éves leltárt. Ezek az üzletek csak 3-án, kedden nyitnak ki.

Korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az InfoRádióban kijelentette: a Munka Törvénykönyve nem teszi lehetőve az alkalmazottak szabadnapon való foglalkoztatását, még önkéntes alapon sem.

Az OKSZ főtitkára közölte: a pénztárgépeket csak APEH-engedéllyel rendelkező cégek állíthatják át; ennek határideje március 31. Ezzel együtt már januártól a 20 százalékos áfakulcsot kell feltüntetni a számlákon és az egyszerűsített számlákon, ha másképp nem lehet, kézzel - tette hozzá.

Vámos György nem tud olyan esetről, hogy üzletek január elsején tervezik átáraztatni a termékeiket. Ha valahol mégis erre kerülne sor, az mindenképpen jogszabályellenes lenne - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×