INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Több bolt is zárva marad január 2-án?

Infostart / InfoRádió
A január elsejétől életbe lépő áfacsökkenés többletfeladatot okoz a kereskedelemben, ami miatt az InfoRádió értesülései szerint több üzlet sem nyit ki január másodikán. Az InfoRádió úgy tudja: egyes multinacionális vállalatoknál az év első napján állítják át a dolgozók a cég informatikai rendszerét, egy teljes havi fizetésért.

Sok üzlet leltározás miatt zárva lesz január 2-án, ugyanis csak ekkor tudják átcimkézni az árukat - tájékoztatta az InfoRádiót a Coop Hungary Rt. vezérigazgató-helyettese. Murányi László elismerte, hogy sok esetben csak túlmunkával tudják megoldani, hogy a január 1-től hatályos áfa csökkentést érvényesítsék a bolti árak címkéin.

A Coop Hungary Rt. vezérigazgató-helyettese szerint embert próbáló feladat előtt állnak a kereskedelemben dolgozók. Amennyiben az informatikai rendszer központosított, akkor egyszerűbb az átállítás.

Murányi László úgy tudja, hogy több olyan üzlet is van, ahol úgy hidalják át a felmerülő nehézségeket, hogy január másodikára időzítik az éves leltárt. Ezek az üzletek csak 3-án, kedden nyitnak ki.

Korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az InfoRádióban kijelentette: a Munka Törvénykönyve nem teszi lehetőve az alkalmazottak szabadnapon való foglalkoztatását, még önkéntes alapon sem.

Az OKSZ főtitkára közölte: a pénztárgépeket csak APEH-engedéllyel rendelkező cégek állíthatják át; ennek határideje március 31. Ezzel együtt már januártól a 20 százalékos áfakulcsot kell feltüntetni a számlákon és az egyszerűsített számlákon, ha másképp nem lehet, kézzel - tette hozzá.

Vámos György nem tud olyan esetről, hogy üzletek január elsején tervezik átáraztatni a termékeiket. Ha valahol mégis erre kerülne sor, az mindenképpen jogszabályellenes lenne - hangsúlyozta.
A címlapról ajánljuk