eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lottószelvények a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában Budapesten 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Sokkal többet lehet nyerni egyes lottójátékokon jövőre - itt a lista

2024 január elsejétől változik az szja-fizetési kötelezettség a tradicionális lottójátékok után, ami együtt jár majd több szerencsejáték nyereményének emelkedésével - de nem mindével, derült ki az InfoRádió interjújából. Nyolc játék érintett.

Mint arról az Infostart is beszámolt, november végén a parlament elfogadott egy adócsomagot, amelynek része volt az is, hogy a tradicionális lottójátékok nyereményeiből 2024-ben már nem fog kelleni személyi jövedelemadót fizetni. A kötelezettséget azért törölték el, hogy növeljék az érdeklődést a legnépszerűbb szerencsejátékok iránt. Felmerült a kérdés, hogy ez növeli-e a nyeremények összegét, és ha igen, mennyivel.

Jelenleg minden szerencsejátékon elért nyeremény után 15 százalék szja-t vonnak le, az ezzel csökkentett összeget kapja meg a nyertes. Csakhogy az szja-fizetési kötelezettséget nem mindegyik játéknál törölték el, csak a lottónál.

A vg.hu kérdésére a Szerencsejáték Zrt. közölte: jelentősen növekedni fognak a nyeremények január 1-jétől az érintett játékoknál, amelyek a következők:

  • Ötöslottó,
  • Hatoslottó,
  • Skandináv lottó,
  • Eurojackpot,
  • Luxor,
  • Joker,
  • Ken,
  • Puttó.

Ezek esetében minden nyerőosztályban lényegesen meg fog növekedni a várható nyeremény, miközben az alapjátékár változatlan marad - közölte az állami cég.

InfoRádióban a vg.hu újságírója, Hecker Flórián elmondta: a Szerencsejáték Zrt. azért ezeknek a játékoknak kedvez, mert a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver ugyanis a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat.

Mint Hecker Flórián felvetette, most az a kérdés, hogy a cég ezt a 15 százalékot egy az egyben átengedi a nettó nyereményekbe, és akkor például ennyivel nőnének a hazavihető összegek, vagy egy részét fogja átengedni, és egy másik részét pedig megtartja magánál. Utóbbira azért kerülhet szóba, mert mivel infláció van, ám az alapjátékár a közlés szerint megmarad, felmerülhet, hogy a 15 százalék egy részéből kompenzálja a Szerencsejáték Zrt. a költségnövekedést.

Mindazonáltal a cég - és így az állam - a nagyobb nyeremények erősebb vonzerejében bízik, azt remélve, hogy így több pénz folyik be a Szerencsejáték Zrt.-hez, ezáltal pedig az államhoz. Hecker Flórián felidézte: a napokban volt hír, hogy a Skandináv lottón valaki egy telitalálatos szelvénnyel 265 millió forintot nyert.

"Ha 10-15 százalékos nyereményemelkedéssel számolunk, akkor a 265 helyett már 300 millió forint fölött lehetne a nyeremény, ami egy jelentős növekedés, és ennek lehet egy olyan hatása is, hogy a játék iránt fokozódó kedv keletkezik, és ezáltal lehetne a befolyó adóbevételeket növelni" - hozott egy példát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×