eur:
391.24
usd:
359.01
bux:
72387.65
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Unsplash.com

Fontos tudnivalók, ha bajba jutott állattal találkozik

Aki bajba jutott vadon élő állattal találkozik, az a legjobb, ha értesíti az illetékes szakembereket – hívja fel a figyelmet közös közleményében az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, az Országos Magyar Vadászkamara, valamint a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége.

Sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha egy látszólag bajba került, vadon élő állattal találkoznak. Az ilyenkor szükséges lépésekről a Országos Magyar Vadászkamara szóvivője szolgált felvilágosítással az InfoRádióban.

Mint mondta, az első kérdés, hogy vadászható vagy védett faj egyedéről van-e szó, mert ha utóbbi, akkor a természetvédelem, illetve esetleg a civil vadmentő, állatmentő/-védő szervezetek lehetnek illetékesek. De ha vad, akkor mindenképpen a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezet – tette hozzá Földvári Attila, aki szerint a legegyszerűbb, ha a környékbeli önkormányzatot, netán a rendőrséget hívjuk, mert nekik rendszerint van elérhetőségük a helyi hivatásos vadászhoz, aki a helyszínen dönthet, hogy igényel-e bármiféle intézkedést a helyzet.

Azért is fontos szakemberek segítségét kérni, mert előfordulhat, hogy jó szándékunk ellenére is csak nagyobb bajt okozunk, annál is inkább, mert a legtöbb esetben ezeknek a vadállatoknak voltaképpen nincs is semmi bajuk.

A leggyakoribb hiba, hogy elárvult, gyámoltalannak tűnő őzgidákat próbálnak megmenteni, ezek az állatok ugyanis a születésük utáni hétben nem képesek az anyjukat követni. Kicsik, gyengék, és ha a szülőállat táplálkozik, vagy veszélyt érez, a magas fűben, bokrok tövében megbújva úgy tesz, mintha ott sem lenne, akkor is, ha valaki a közelébe megy – magyarázta a vadászkamara munkatársa.

„Ilyenkor, ha a legjobb szándéktól vezérelve is, de megérintjük, azzal megpecsételjük a sorsát,

tudniillik az emberszag miatt már nem fogja gondozni az édesanyja, úgyhogy

vagy éhen pusztul, vagy ragadozók fogják elfogyasztani.”

Különösen elővigyázatosnak kell lenni, ha aranysakál- vagy rókakölyökkel találkozunk, ezek az állatok ugyanis az emberre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek – húzta alá a szóvivő, példaként említve a súlyos tünetekkel járó rókaférget, ami ráadásul nem igazán kezelhető, legfeljebb szinten tartható. Nem kell ugyan az aranysakálok és a rókák rossz hírét kelteni, de ami a természetbe való, az maradjon is ott – mondta Földvári Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Kedden alakul meg az új Európai Parlament, ahol a plenáris ülés első napján a 720 képviselő elnököt és alelnököket választ. A legtöbb, 96 képviselőt Németország delegálhatta, a második Franciaország 81, a harmadik Olaszország 76 fővel. Magyarországról 21 képviselő vesz részt az EP munkájában.

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×