eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash

Egymás után tűnnek el Instagram-profilok, a segítők között felbukkantak az adathalászok

Már Magyarországra is elért az az Instagram-hiba, amelyben aktív, rendszeresen használt felhasználói fiókok tűnnek el.

Leállított, felfüggesztett Instagram-fiókokról számolnak be a nagy közösségi oldalak és médiacégek működési hibáit összegző Downdetector oldalon.

A hiba már globálissá vált, a Daily Mail összegzése szerint kora délután kezdődtek a problémák (magyar idő szerint kettő körül), akkor kezdtek el záporozni a bejegyzések a hibabejelentő oldalon, amelyekből azóta már több ezer felhalmozódott.

Egyesek dühösen jelzik, hogy az általuk kezelt oldalt felfüggesztették, mások arról írnak, hogy követőket veszítenek (és úgy vélik, hogy a felfüggesztett fiókokat távolíthatják el a követők számlálásából).

Az Infostart úgy értesült, hogy magyar érintettje is van a hibasorozatnak, például a Csata DSE Instagram-oldalát is felfüggesztették, egyszerűen elérhetetlenné vált.

Downdetector
Downdetector

A hiba oka egyelőre nem ismert. Az Instagram a Twitteren ezt írta: „Tisztában vagyunk vele, hogy néhányotoknak problémái vannak az Instagram-fiókotokhoz való hozzáféréssel. Kivizsgáljuk, és elnézést kérünk a kellemetlenségért."

Az Insta-tulajdonos Meta egyelőre nem reagált.

Megjelentek azonban az adathalászok, erre már a Downdetectoron is figyelmeztetnek a kommentelők. Egyesek segítséget ígérnek a problémákat tapasztaló felhasználóknak, azt kérve, írjanak nekik az Instán. Ám utána a hozzászólások tanúsága szerint adatokat kérnek el és feltörik a még elérhető felhasználói fiókokat. Ilyen kommenteket a downdetectoros hozzászólások között is lehetett találni.

Akik szembesülnek a hibával, a Daily Mail szerint bár lehetőséget kapnak, hogy írásban tiltakozzanak a felfüggesztésük ellen, de amikor ezt próbálják megtenni, csak egy fekete képernyőt látnak.

Daily Mail
Daily Mail

Volt azonban, aki sikerrel járt: egy amerikai magyar idő szerint hat után arról számolt be, hogy a gondja megoldódott: négy órába telt, de visszakapta az Instagram-profilját. Újraindította a telefonját, bejelentkezett az alkalmazásba, ott voltak az adatai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×