eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin
Kutya a magánkézben levő Aerinwon állatmenhelyen, a dél-koreai Kjonggi tartomány Pocseon városában 2019. szeptember 25-én. Egy dél-koreai kerületi bíróság megfelelő higiénés feltételek hiányában elrendelte a menhely bezárását és az állatok azonnali elszállítását. Kormányadatok szerint az ázsiai országban 2014-ben 81147 gazdátlan házi kedvencet tartottak nyilván, 2017-re a számuk 102593-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Állattartási válság: több száz százalékon a menhelyek telítettsége

Egyre több háziállatot tesznek utcára a romló anyagi helyzetre hivatkozva.

Tömegesen dobják ki házi kedvenceiket a magyarok a válság miatt – írta a Népszava. A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a lakossági energiaárak és az élelmiszer mellett az állateledelekért is sokkal többet kell fizetni. Ezek a termékek tavaly december óta 130-135 százalékkal drágultak.

A romló anyagi körülményeikre hivatkozve egyre többen kérnek segítséget a menhelyektől, és még többen teszik utcára állataikat.

"Eddig nem tapasztaltunk ilyet, 2022 történelmi csúcs" – mondta Szilágyi Attila Balázs, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének szóvivője. Szerinte a menhelyek telítettsége országosan legalább 400 százalékos.

"Debrecenben van olyan menhely, ahol az egyébként teljesen másra használt szociális házban jelen pillanatban mindenféle túlzás nélkül, szó szerint egymás hegyén-hátán bvannak kutyák és macskák" – fogalmazott. A fogadóhelyeknek elvileg meg kellene felelniük szigorú szabályoknak, hogy alkalmasak lehessenek az állatok fogadására, csakhogy elfogyott a hely.

Az állatvédő szervezetek szerint a házi kedvencek elhagyása mögött sok esetben nem pénzügyi nehézségek állnak, hanem a felelőtlen hozzáállás, figyelmetlenség és nemtörődömség. Ráadásul nemcsak egyre többen mondanak le kutyájukról, macskájukról, hanem az örökbefogadási kedv is erőteljesen csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×