eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Bizarr gyász: már öt amerikai államban lehet komposztálással temetkezni

Az elhunytak testét faforgáccsal bélelt acéltartályba helyezik, így a test bomlása során komposzttá alakul, melyből új élet csírázhat ki.

Kalifornia az ötödik amerikai állam, amely lehetővé teszi ezt a temetkezési módot: a természetes szerves temetkezési mód várhatóan 2027-től vehető majd igénybe Kaliforniában – írja az NBC News.

A folyamat során kontrollált körülmények közt két hónap alatt zajlik le a test bomlása, melynek eredménye háromnegyed-másfél köbméter komposzt. Ezt aztán saját kertjében is felhasználhatja az elhunyt családja.

Környezetbarát temetési mód

Az újfajta, ám egyre inkább terjedő temetkezési mód támogatói szerint az emberi komposztálás környezeti előnyei – kevés anyagot, fosszilis tüzelőanyagot vagy helyet igényel – egyesek számára meggyőző érvként szolgálnak a hamvasztás vagy a koporsós temetés mellőzésére. Cristina Garcia kaliforniai demokrata képviselő, a jogszabály támogatója is kiemelte ezeket az előnyöket, de azt is elmondta, hogy a jogszabály ötlete a halandóságon való elmélkedésből született, amikor beteg szüleit ápolta, valamint abból a vágyából, hogy halála után visszatérjen a Földbe.

"Mindig is fa akartam lenni. A gondolat, hogy a családom egy nap az árnyékom alatt ül majd – ez sok örömet okoz"

– mondta Garcia, akinek háromszor kellett beadnia a javaslatot, mire át tudta vinni.

Az első amerikai állam, amely bevezette a lehetőséget, Washington volt 2019-ben: négy temetkezési vállalatnál van jelenleg lehetőség erre. Eddig 252 elhunyt esetében éltek a lehetőséggel, ami töredéke a temetéseknek: 180 ezer ember halt meg az államban azóta, hogy komposzttemetkezést is kínálnak, 79 százalékukat hamvasztották, 16 százalékukat pedig temették.

Van, aki már életében elköteleződik

Vannak ugyanakkor, akik már életükben úgy döntenek, hogy temetés helyett ezzel a lehetőséggel szeretnének élni. Az 51 éves seattle-i Nina Schoen mér le is szerződött egy céggel teste komposztálására, és beszélt azokkal a családtagjaival, akik örülnének, ha kaphatnának majd a komposztból.

"Miközben mindenki választását elfogadom, soha nem tudnám elképzelni, hogy bebalzsamozzanak és egy koporsóban helyezzenek sírba, ahol örökre kijelölt helyem van a Földön. Ezt nem érzem helyesnek" – mondta Schoen.

A nő a Recompose céggel szerződött, melynek vezérigazgatója, Katrina Spade azt gondolja, az emberek egyre tudatosabban választják ki, mi történjen velük haláluk után.

"Az éghajlatváltozás, a bolygó állapota, a bolygó miatt érzett aggodalom egyre tudatosabbá teszi az embereket az életük végével, a bolygóra gyakorolt hatásukkal kapcsolatban.

Az emberi komposztálás lehet az új hamvasztás.

Ha valóban mi lehetünk az alapértelmezett, az óriási hatással lenne" – mondta Spade.

Cégénél 7000 dollár – közel 3 millió forint – a komposzttemetés ára, de akad olyan cég, amely ugyanezt 5000 dollárért kínálja. Más temetési módszerek ára eltérő: hamvasztást már 800 dollártól lehet kérni, a hidrolízises temetés, melyben hő, vegyszerek és víz bontják le a testet, 1500 dollártól elérhető, koporsós temetésre viszont 12 ezer dollár környékén van csak lehetőség.

Így zajlik a folyamat

Lynne Carpenter-Boggs, a Washington Állami Egyetem szakembere, a humán komposztálás módszerének kidolgozója szerint biztonságos és hatékony a módszer, amely húsz éve tör egyre jobban előre. Katrina Spade őt kereste meg cége alapításakor.

Ebben a holttesteket nem balzsamozzák be, hanem hidegen tartják és egy acéledénybe helyezik.

A test fölé és alá szalmából, lucernából és faforgácsból álló rétegeket helyeznek.

A zárt edénybe levegőt pumpálnak. A bomlásért felelős természetes mikrobák lebontják a testet és felmelegítik az edényt.

"Csak néhány napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a hőmérséklet nagyon magas legyen" – mondta Carpenter-Boggs, aki jelenleg a Recompose tanácsadója: 55-73 fokban elpusztulnak a kórokozók. A Recompose dolgozói ellenőrzik a légáramlást, figyelik a nedvességet és nyomon követik az edények belső hőmérsékletét. A biofilterek megakadályozzák a szagok kiszabadulását.

A bomlás harminc nap alatt végbemegy, ezt követően eltávolítják a testben megtalálható fém- és műanyagdarabokat, majd a csontokat leőrlik. Amit a hozzátartozók kapnak, az a bolti komposzthoz hasonlít. Ez a megoldás segíthet a vezető temetkezési mód, a hamvasztás okozta légszennyezés mérsékelésében, és nem hoz létre fém és betonelemeket sem, mint egy tradicionális koporsós temetés.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×