eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Xavier Bonghi / Getty

Evészavar is lehet az oka, ha válogat a gyerek

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház igazgatója szerint ha csak bizonyos színű és állagú ételeket hajlandó elfogadni, és már az alultápláltság jelei is jelentkeznek a gyermeknél, orvoshoz kell fordulni.

ARFID, vagyis restriktív, elkerülő táplálékbeviteli zavar – ez akkor fordul elő, ha válogatós egy gyerek, és bizonyos ételeket következetesen elkerül, már olyan mértékben, hogy ennek fizikai, testi tünetei vannak, például alultáplálttá válik, hiányállapot, súlyvesztés keletkezik, és nem gyarapodik megfelelően.

Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alalpítvány igazgatója szerint ha evészavarokról beszélünk, akkor mindenkinek általában az anorexia nervosa jut az eszébe, de itt nem a fogyás a cél, hanem egyszerűen elkerül bizonyos okokból bizonyos ételeket a gyerek.

Az ARFID az evészavarral diagnosztizált gyerekek 5-20 százalékánál fordulhat elő, vagyis

nem ritka betegség.

A szakember szerint ha erre utaló jeleket tapasztalnak a szülők, mindenképpen szükséges a gyermekorvos bevonása, ő tudja megállapítani, hogy ez az állapot fennáll-e.

Tárnok Zsanett szerint gyakran kapcsolódnak az ilyen evészavarhoz bizonyos atipikus fejlődést mutató tünetek is, mint például az autizmus spektrumzavar, de előfordulhat az is, hogy azért alakul ki a betegség, mert van egy szorongás a félrenyeléstől vagy volt egy rossz élmény.

Ha a lisztérzékenységet kizárják, akkor a gyermekpszichiáter a következő, ahova fordulni lehet. Ő azt fogja megnézni, hogy mi állhat ennek a hátterében. Ha az autizmus spektrumzavarról van szó, akkor az ennek az orvoslására kidolgozott viselkedésterápiás rendszer bevezetése lesz célravezető. Ha viszont szorongásos állapot van ennek hátterében, akkor annak a kezelése fontos.

Terápiával vagy szakemberrel ez a probléma orvosolható, enyhíthető

– hangsúlyozta.

Az igazgató kiemelte azt is: az ilyen gyerekeknél az ételnek, az evésnek az erőltetése, utasításba adása, a fenyegetés vagy a büntetés nem fog használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×