eur:
393.66
usd:
368.37
bux:
66256.91
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

Pezsgő: ha a sok buborékot szereti, a rúzs is felejtős

Ha mosogatógépben mossuk a pezsgőspoharat, rövidebb ideig marad meg a pohárban a pezsgő habja és a buborékok, viszont ha a kézi mosogatás után még el is törölgetjük a poharat, akkor több lesz a buborék és a hab is. A pezsgő kémiájáról az InfoRádió a Wessling Hungary Laboratórium munkatársát kérdezte.

Szomorné Orosz Lotti vegyészmérnök kifejtette: a borban, illetve mustban lévő cukorból az élesztő- és erjesztőgombák szén-dioxidot és alkoholt állítanak elő. A bor másodérésekor, amennyiben az erjesztés nem nyitott térben történik, hanem például egy zárt hordóban, még inkább egy palackban, akkor a keletkező szén-dioxid-molekulák – nyomás alatt – remekül be tudnak oldódni a vízbe, és létrejön a pezsgő. Megjegyezte, a bor nemcsak vízből és alkoholból áll, hanem sok egyéb összetevő is található benne, így cukrok, különböző kocsonyásító anyagok, valamint – meglepő mód, bár nagyon minimális mennyiségben, de – fehérjék is, amik épp a pezsgő habzását szolgálják.

Habzás, pukkasztás

Buborékok nemcsak a pezsgő belsejében, hanem az üveg falán is keletkeznek, amiket viszont a palack felrázásával úgymond le tudunk szakítani, további buborékképződést létrehozva az italban, ami magával vonzza a jó minőségű pezsgők esetében a habképződést. A „pezsgőpukkasztásában” ugyanakkor

a hőmérsékletnek is nagy szerepe van,

ugyanis egy jól behűtött italnál a szén-dioxid kevésbé tud gyorsan felszabadulni, így habzást és kifutást eredményezni.

És a pohár?

Bár a pezsgőspohár alakjáról megoszlanak a vélemények: míg egyesek a széles, lapos poharat részesítik előnyben, mások pedig a keskeny szájú magasat preferálják, a habzás szempontjából ez kevésbé lényeges – mondja a szakértő. Annál inkább már, hogy az üveg fala mennyire tiszta, ugyanis,

amennyiben steril a pohár, nem fognak tudni rajta kis buborékok képződni.

Ehhez szükséges, hogy jelen legyen némi apró, mikroszennyezés. Például a konyharuháról leszakadó miniatűr cellulózszál-maradványok, amikben a buborékok meg tudnak kapaszkodni. „Tehát a lényeg, hogy maga a pohár konyharuhával legyen törölgetve.”

Szomorné Orosz Lotti arra is kitért, hogy a mosogatógépeknél használatos tablettákhoz minden esetben tesznek habzásgátlót, és ha ez a pohár falán marad, akkor az a pezsgőben is csökkenteni fogja a habképződést. De hasonlóképp egy rúzsos pohár is rövidebb ideig tartó habzást fog eredményezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×