INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

outdoor

programajánló

túra

koronavírus

kijárási korlátozás

Várpalota, 2016. június 20. A várpalotai Thury-vár, vagy más néven Újlaky-vár épülete a Hunyadi Mátyás téren. A vár ma a város legnagyobb kulturális intézményének, a Thury-vár Nonprofit Kft.-nek a székhelye, és helyet ad a Magyar Vegyészeti Múzeumnak, valamint a Gróf Sztáray Antal Bányászati Múzeumnak. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Hallott már a Dunántúl legendás oroszlánjáról? - kirándulótippek hétvégére

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A Budai-hegységtől a Bükkön át a Bakonyig, az ország legkülönbözőbb helyiségeibe kalauzolja el az InfoRádió friss ajánlója.

A Budai-hegységben a Budakeszi–Makkosmária–Virágvölgy útvonal javasolt. Makkosmárián megtekinthetik az Angyalok királynéja kegytemplomot. Ezt az 1768-ban felszentelt templomot azon a helyen építették, ahol 1731-ben egy Traub János nevű legénynek egy útszéli tölgyfánál megjelent Krisztus arca. Az épületet a fa törzse köré emelték.

A Börzsönyben Zebegényből a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyre kapaszkodhatnak fel a Malom-völgy a Törökmező, Kóspallag és a Gács-nyereg érintésével.

A Bükkben a Tábor-hegy és az Odorvár lehet jó választás. A felsőtárkányi Szikla-forrás-tó partjáról induljanak el. Odafelé várják önöket az Oldal-völgyi-halastavak, a Káposztáskert-lápa, a Völgyfőház és a Szent Erzsébet-forrás, visszafelé pedig az Eregető-tető, az Ibolyás-tető, a Csohány-tető, a Vasbánya-tető, a Tárkányi-völgy és a Vasbánya-nyereg. A mindössze 30x 50 méteres Odorvárról nagyon keveset tudunk, mert a feltárása még várat magára, de valószínűleg a tatárjárás után épült, és a török időkben hagyták a sorsára.

A Gerecsében az alig ezerlelkes Héregen kezdhetik a napot, ahonnan a Király-kúti forráshoz kirándulhatnak el. A hagyomány szerint a vadászgató Mátyás király gyakran oltotta itt a szomját. Erre a helyre egyébként akár egy jobb babakocsiba tett kisgyerekkel is kényelmesen eljuthatnak.

A Soproni-hegységben Ágfalváról a Fehér-úti halastó és az Ágfalvi kilátó kereshető fel a Görbehalom nevű bányásztelepülés, a Dr. Fehér Dániel-forrás és a Ház-hegy mentén. Az 1955-ben elhunyt Fehér Dániel európai hírű erdész, talajbiológus és egyetemi tanár volt.

A Vértesben Várgesztes és Vérteskozma, a Mátrában Mátrahaháza és a Kékestető, a Mecsekben pedig a Bodó-hegy és Abaliget között túrázhatnak. Az Őrségben a Szala-menti tanösvény kínál csalódásmentes hétvégét.

A Bakonyban a Várvölgyi tanösvényen sétálhatnak végig. A túrát a várpalotai Thury-vártól érdemes indítani, amely egykori kapitányáról, Thury Györgyről kapta a nevét. Ez a végvári vitéz – „a Dunántúl oroszlánja, a magyar el Cid” – legendás kardvívó volt, és Várpalota várát hasonló hősiességgel védte meg a sokszoros török túlerővel szemben, mint Dobó István Egerben. A vártól a piros jelzés vezeti el önöket a Várvölgybe. Útjuk során megnézhetik a 13. században épült Bátorkő-vár, vagy mai nevén Pusztapalota romjait is.

Bárhová is mennek,

csak szűk családi körben, a járványvédelmi szabályok betartásával tegyék,

és ügyeljenek arra, hogy a kijárási tilalom kezdetére, este nyolc órára mindenképpen hazaérkezzenek. Elindulás előtt tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról, az erdészetek által bevezetett vadászati korlátozásokról és persze a várható időjárásról.

„Hangulatát tekintve semmit sem változik az időjárás a következő napokban, de könnyen előfordulhat, hogy még a karácsonyi időszak alatt sem – fogalmazott az InfoRádiónak Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – Tehát, folytatódik a borongós, párás, szürke, nyirkos idő, számottevő csapadék nélkül, kisebb szitálás azonban bárhol, több alkalommal is előfordulhat. A napot sajnos az ország nagy részén egyáltalán nem fogjuk látni a következő jó egyhetes időszakban.”

A Teljesítménytúrázók Társasága a koronavírus-járvány miatt

nem javasolja a teljesítménytúrák megtartását,

de ennek ellenére lesz néhány ilyen, ám szigorúan csak egyéni teljesítéssel és virtuális igazolással. Most rendezik meg a Mákos Bejglit, a Karácsony Fa Futást, a Civitas Fidelissimát, a Fertő-parti Adventet és a Ziribárt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018