eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Két hétköznapi dolog most a kutyák életébe kerülhet

Ezek felelősek a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásának háromnegyedéért.

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem és a Royal Veterinary College szakemberei több mint 900 ezer Nagy-Britanniában élő kutya kórlapját elemezték. Az állatok közül 1222 részesült orvosi ellátásban hőguta miatt az élete egy pontján. Volt, hogy egy év alatt csaknem 400 eb kapott ilyen kezelést. A hőgutát kapó kutyák 14,2 százaléka elpusztult - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az Animals című folyóiratban publikált tanulmány legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy a hőgutás esetek többségét a testmozgás váltotta ki és 68 százalékban a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be.

Önmagában a meleg idő az esetek 13 százalékáért, míg a felforrósodott autóban utazás vagy várakozás az esetek 5 százalékáért volt felelős.

A hőgutát kiváltó tényezők közé tartozott továbbá az orvosi beavatkozás, kutyakozmetikai kezelés, a meleg épületben tartózkodás vagy a takarók alá szorulás.

A kanoknál és a kölyköknél nagyobb valószínűséggel jelentkezett hőguta a testmozgás hatására és bizonyos fajták, köztük a csau-csau, az angol és a francia buldog, az angol springer spániel, a Cavalier King Charles spániel és a staffordshire bullterrier esetében különösen magas volt a testmozgással összefüggő hőguta kockázata.

Az esetek nagy része a nyári hónapokban következett be.

Az idősebb kutyáknál és a nyomott orrú ebeknél már az is jelentősen növelte a hőguta kockázatát, ha meleg időben kint ültek a szabadban.

Utóbbi fajtáknál - például buldogoknál és mopszoknál - különösen magas a hőguta kockázata a felforrósodott autóban.

A hőguta korai jelei közé tartozik a lihegés, a piros vagy sötét fogíny és nyelv, a zavarodottság, az összecsukláshoz vezető bizonytalan járás, hasmenés, hányás és akár kómához vezető roham. Amennyiben a kutyát nem hűtik le és nem kap azonnali állatorvosi kezelést, az állapot halálos kimenetelű is lehet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×