eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Erre figyeljen a nyári közlekedésnél

Hét tipp a gondtalan nyaraláshoz vezető úthoz.

A balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be - mondta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke a kreszváltozas.hu portálnak, hozzátéve, hogy számos tipikus nyári szokás van, amelyet elkerülve minimalizálható a kockázat.

A közlekedésbiztonsági szakértők szerint a tipikus strandviselet nem alkalmas az autóvezetésre.

A strandpapucs veszélyes, mert beakadhat a pedálokba, megakadályozhatja a sofőrt a megfelelő reagálásban. A portál szerint a legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, a balesetveszély miatt. A meztelen felsőtesttel való vezetés is veszélyes lehet, mivel a biztonsági öv felhorzsolhatja a bőrt. Egyébként egyes uniós adatok szerint a járművezetők 25 százaléka a nyaralóhelyeken így vezet.

Ugyancsak veszélyes - ráadásul szabálytalan -, ha akár csak pár kilométernyi utazás erejéig is, de az ülések számánál több ember utazik a járműben, mivel a plusz utasoknak nem jut biztonsági öv vagy gyermekbiztonsági rendszer.

A nagy melegben fontos a sofőr megfelelő folyadékpótlása, mivel egy brit tanulmány szerint

a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztó járművezető.

Ugyanakkor a vezetés közbeni étkezés és italfogyasztás is veszélyes lehet, mert elterelheti az útról a vezető figyelmét. Épp ezért az a legjobb, ha a sofőr már indulás előtt elegendő vizet iszik. Ezen túl az olyan, vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság-érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

Szintén biztonságosabbá teszi az utazást a megfelelő testtartás.

Kerülendő az ablakba tett könyék, mert csökkenti a gépkocsi-irányítási képességet,

ráadásul ütközéskor súlyos sérüléshez vezethet ez a testtartás. Szintén rendkívül kockázatos, ha az anyósülésen utazó felteszi a lábát a műszerfalra, mivel egy balesetnél így még a légzsák is sérülést okoz, a megfelelő védelem helyett.

Ugyancsak fontos, hogy a sofőr kerülje a túl nagy hangerőt az autóban, bármit hallgasson is vezetés közben, hogy ne kerülje el a figyelmét a szirénahang vagy egy másik autó kürtjelzése.

Érdemes fokozottan figyelni a parkolásnál is, különösen egy fárasztó utazás végén vagy a strand környékén, a balesetek elkerülése érdekében pedig megéri alkalmazni a parkoláskönnyítő alkalmazásokat - ha van ilyen az autóban. Mindig meg kell győződni arról, hogy a sofőr arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

És a legalapvetőbb jótanács, hogy mindig tartsuk magunknál a megfelelő személyazonosító okmányokat vezetésnél, mivel ezek hiányát a legtöbb európai országban büntetik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×