Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 20. szombat Teofil
Kozma László főz a 2017. évi közétkeztetési szakácsverseny regionális döntőjén a budaörsi Metro Vevőakadémián 2017. október 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Napi 6 ezer tonna étel landol a kukában a közétkeztetésben

Ezer sebből vérzik a közétkeztetés - vélekedett az InfoRádióban Zoltai Anna, a közétkeztetésben dolgozó szakácsok budapesti versenye kapcsán.

Versenyt rendeztek Budapesten a közétkeztetésben dolgozó szakácsoknak. A rendezvény egyik fővédnöke Zoltai Anna volt, aki korábban a menzákat ellenőrző osztályt vezette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, most pedig a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnökségi tagja, illetve az Élelmiszer Higiénikusok Társaságának alelnöke. Az InfoRádióban úgy vélekedett: a magyar menza fejlődik, de ha rossz, azt sem a pénzhiány okozza.

"Ezer sebből vérzik a közétkeztetés, és annak a társadalmi megítélése a nagyhangúak szerint nem jó, ennek ellenére elindult a változás, amelynek a mértékével persze korántsem lehetünk megelégedve" - vont mérleget Zoltai Anna, hozzátéve: különösen a minőségre kell fókuszálni.

A versenyt 2013 óta szervezik kétévente a Nébih oltalmával a közétkeztetésben dolgozó szakácsoknak. Azt szeretnék megmutatni, hogy minőségi alapanyagokból - aminek természetesen ára van - minőségi ételeket lehet készíteni. A verseny további előnye, hogy a tálalásra is hangsúlyt helyez. De mindehhez korszerű technológia és - még inkább - a szakácsok szakmai tudása kell. Közben Zoltai Anna rámutat: sok esetben financiális kérdés a menzai étel minősége, de sok pénzből is lehet rosszat főzni.

"Ha nincs meg a szakmai tudás 5-6-8 ezer adag étel elkészítéséhez, akkor az eredmény rossz lesz."
Pulai Józsefné (b) és Vinis Krisztiánné tálal a 2017. évi közétkeztetési szakácsverseny regionális döntőjén a budaörsi Metro Vevőakadémián 2017. október 8-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A munkaerőhiány, illetve a bérnyomás ezt az ágazatot is prés alatt tartja. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A versennyel párhuzamosan szakmai konferencia is zajlott, amelyen elhangzott,

a közétkeztetés gazdasági háttere nagyon sok sebből vérzik:

27 százalék áfa van rajta, a szülők többsége 4-500 forintot fizet, ha egyáltalán fizet, de az igénybe vevők többsége már szociális alapon ingyen kapja az ételt. Ez az ingyenesség viszont devalválja a közétkeztetést, nem nagy a társadalmi megbecsültsége. Ráadásul

a munkaerőhiány, illetve a bérnyomás ezt az ágazatot is prés alatt tartja.

A megoldás Zoltai Anna szerint például az lenne, ha lenne egy "drágább" menü, és a szülők nem "kivennék" a gyereküket a közétkeztetésből (ez manapság egyre fiatalabb korukban megtörténik), hanem választhatnának több, kontrollált körülmények között készülő étel közül. Ez ráadásul csökkentené annak az esélyét, hogy ennyi élelem landoljon a szemétben, most ugyanis

napi 6 ezer tonna ételhulladék keletkezik.

Mindezek mellett a finomabb, egészségesebb ételek felkínálásával igényesebb fogyasztók is kinevelődhetnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Donald Trump le akar számolni Venezuela elnökével

Donald Trump le akar számolni Venezuela elnökével

Az amerikai elnök teljes olajblokádot hirdetett Venezuela ellen, hadihajókkal zárná el az ország fő bevételi forrását. Szakértők szerint a gazdasági nyomás egyedül nem biztos, hogy elég lesz a rendszer megdöntéséhez.

Az EU nem ezt az utat tervezte Ukrajna támogatására - Merz ennek ellenére elégedett

A zárolt orosz vagyon érintetlen maradt, a tagállamok három kivétellel Ukrajna 90 milliárd eurós támogatásában állapodtak meg. Legalábbis a nyilvánosság előtt ezzel a német kancellár is elégedett volt, noha az eredményhirdetésig az ellenkezőjét remélte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Így vált jelképes támogatássá a családi pótlék

Így vált jelképes támogatássá a családi pótlék

A családi pótlék történetéről szóló kétrészes cikksorozatunk első részében a családi pótlék kialakulását tekintettük át egészen a rendszerváltásig. Ennek a támogatásnak a története jól mutatja, hogyan lett egy szűk körű, szociális indíttatású juttatásból olyan univerzális ellátás, amely évtizedeken át jelentős segítséget nyújtott a magyar családoknak. A 20. század során a jogosultak köre folyamatosan bővült, egyes időszakokban a családi pótlék a háztartások bevételének meghatározó részét képezte. A nyolcvanas évek végére pedig elérte a csúcspontját: minden gyermek után, munkaviszonytól függetlenül járt, és összege viszonylag jelentősnek számított. Mindez azonban éles kontrasztban áll a jelenlegi helyzettel, amikor az összeg évtizedek óta változatlan, és reálértékben szinte eltűnt a családok költségvetéséből. Felmerül a kérdés: hogyan jutottunk el idáig, és milyen társadalmi, gazdasági tényezők vezettek ahhoz, hogy a családok egykori védőhálója mára szinte jelképes támogatássá zsugorodott?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×