eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pilisi Parkerdő / Katkó Blanka

Óriási turisztikai fejlesztések a Pilisben

Új erdőket telepítenek, tanösvényt építenek, oktatóközpontot nyitnak és pihenőhelyet létesítenek a következő három évben a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. Az erről szóló megállapodás célja az úgynevezett bioszférarezervátum biológiai sokféleségének megőrzése.

Az UNESCO 122 országban 680 bioszférarezervátumot tart nyilván. A területek fenntartói arra törekszenek, hogy megőrizzék a természet sokféleségét és fenntarthatóvá tegyék a használatát – mondta az InfoRádióban a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Mészáros Péter hozzátette: a 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum a Pilist és a Visegrádi-hegységet foglalja magában. Kezelői eddig is több száz millió forintot fordítottak a vizes élőhelyek védelmére, az inváziós fafajok visszaszorítására, az erdők és a gyepterület növelésére, valamint az erdei iskolák létrehozására, most pedig a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Pilismarót önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá a további fejlesztésekről.

"A Pilisi Parkerdő vállalta, hogy létrehozza Az év fája tanösvényt, hozzájárulva a pilismaróti zöld területek növeléséhez. A település határában található Miklósdeák-völgyben lévő halastó pihenőhelyet a falu közönségének oktatási, nevelési és turisztikai célra rendelkezésre bocsátja. A Duna-Ipoly Nemzeti Park madárvédelmi bemutatók megtartására alkalmas odútelepet hoz létre, Pilismarót önkormányzata pedig több hektáros területtel pályázik az Agrárminisztérium Országfásítási Programjára – ismertette a szóvivő.

A Pilisi Bioszféra Rezervátum területén összesen 16 település található. A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. mindegyikkel hasonló együttműködési megállapodást szeretne aláírni a további fejlesztések érdekében – mondta Mészáros Péter, a parkerdő szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×