eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: pexels.com

Mégis lehet vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni

Egy felmérés szerint hiányosak a magyar autósok KRESZ-ismeretei, például egy fontos mobilos kivételt sem tud a többség.

Bár a Simple by OTP felhasználók 94 százaléka legalább hetente egyszer volán mögé ül, a KRESZ szabályok pontos betartása mégis sokszor kihívások elé állítja őket – derült ki Pető Attila közlekedési szakértő és az OTP Mobil Kft. közös kvízéből, amelyben mintegy 17 ezer felhasználót kérdeztek meg többek között a parkolásra, elsőbbségadásra, vezetés közbeni mobilhasználatra és a zöld rendszámos autókra vonatkozó szabályokról.

A kitöltők átlagosan a kérdések felét tudták helyesen megválaszolni, de arra a kérdésre, hogy milyen osztályzatra értékelnék KRESZ-tudásukat, mintegy 70 százalékuk 4-es vagy 5-ös jegyet adott magának. A legnagyobb fejtörést a parkolás és a mobilhasználat szabályai okozzák.

A legnehezebbnek bizonyult kérdések közé három parkolással kapcsolatos is bekerült:

  • A legkevésbé a mozgáskorlátozottakat szállító járműveknek fenntartott helyek szabályozásait ismerik a megkérdezettek. Csaknem 70 százalékuk gondolta úgy, hogy más járművel közlekedve nem teheti ki utasát ezeken a parkolóhelyeken, pedig a KRESZ szerint van erre lehetőségünk.
  • Hasonlóan nagy fejtörést okozott, hogy milyen esetben nem kell fizetnünk az egyébként díjköteles parkolási övezetben. A helyes választ – vagyis ha a jármű csomagtartójából a mögöttünk álló másik járműbe pakolunk 20 percen keresztül – alig több mint a válaszadók ötöde találta el.
  • A legnagyobb tévhitek közé tartozik a kapukijáróban való várakozás tilalma is: a válaszadók háromnegyede szerint ez minden esetben tilos, pedig valójában megtehetjük, amíg nem akadályozzuk a ki-vagy behajtó járműveket.

Bár kevesen tudják (a kitöltők 28 százaléka), a KRESZ szerint

egy esetben lehetséges az utazás közbeni kézben tartott mobilhasználat:

ha forgalmi okból állunk meg (például piros lámpánál vagy dugóban), ebben a pár percben használhatjuk a telefonunkat. Ilyenkor hívás mellett a navigációs alkalmazást is elindíthatjuk és kezelhetjük, de amint mozgásba kerül az autó, le kell tennünk a készüléket. Fontos, hogy amint egy kicsit is előre gurulunk mobilozás közben, máris szabályt sértettünk, hiszen a jármű halad. Ehhez képest

a megkérdezettek 72 százaléka úgy véli, hogy soha nem szabad autóvezetés közben kézben tartva használni készülékét.

A vezetés közbeni mobilhasználat egyébként nemcsak balesetveszélyes, hanem büntetéssel is jár: 10 000 forintos helyszíni bírság és 3 büntetőpont az ára a menet közbeni telefonálásnak. Sőt szabálysértési eljárásban 20 000 forintra emelkedhet a büntetés. A várakozási és tolatási tilalom megszegése is 10-20 000 forintos díjszabást von maga után, ezeknél még drágább a kötelező haladási irány és a balra-jobbra bekanyarodni tilos tábla figyelmen kívül hagyása. Ez 50 000 forint bírsággal jár. A válaszadók kétharmada tisztában van a büntetési tételek egymáshoz viszonyított mértékével, súlyával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×