INFORÁDIÓ 
2019. december 13. péntek
Luca, Otília

kresz

felmérés

simple

Mégis lehet vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni

Mégis lehet vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni

Infostart

Egy felmérés szerint hiányosak a magyar autósok KRESZ-ismeretei, például egy fontos mobilos kivételt sem tud a többség.

Bár a Simple by OTP felhasználók 94 százaléka legalább hetente egyszer volán mögé ül, a KRESZ szabályok pontos betartása mégis sokszor kihívások elé állítja őket – derült ki Pető Attila közlekedési szakértő és az OTP Mobil Kft. közös kvízéből, amelyben mintegy 17 ezer felhasználót kérdeztek meg többek között a parkolásra, elsőbbségadásra, vezetés közbeni mobilhasználatra és a zöld rendszámos autókra vonatkozó szabályokról.

A kitöltők átlagosan a kérdések felét tudták helyesen megválaszolni, de arra a kérdésre, hogy milyen osztályzatra értékelnék KRESZ-tudásukat, mintegy 70 százalékuk 4-es vagy 5-ös jegyet adott magának. A legnagyobb fejtörést a parkolás és a mobilhasználat szabályai okozzák.

A legnehezebbnek bizonyult kérdések közé három parkolással kapcsolatos is bekerült:

  • A legkevésbé a mozgáskorlátozottakat szállító járműveknek fenntartott helyek szabályozásait ismerik a megkérdezettek. Csaknem 70 százalékuk gondolta úgy, hogy más járművel közlekedve nem teheti ki utasát ezeken a parkolóhelyeken, pedig a KRESZ szerint van erre lehetőségünk.
  • Hasonlóan nagy fejtörést okozott, hogy milyen esetben nem kell fizetnünk az egyébként díjköteles parkolási övezetben. A helyes választ – vagyis ha a jármű csomagtartójából a mögöttünk álló másik járműbe pakolunk 20 percen keresztül – alig több mint a válaszadók ötöde találta el.
  • A legnagyobb tévhitek közé tartozik a kapukijáróban való várakozás tilalma is: a válaszadók háromnegyede szerint ez minden esetben tilos, pedig valójában megtehetjük, amíg nem akadályozzuk a ki-vagy behajtó járműveket.

Bár kevesen tudják (a kitöltők 28 százaléka), a KRESZ szerint

egy esetben lehetséges az utazás közbeni kézben tartott mobilhasználat:

ha forgalmi okból állunk meg (például piros lámpánál vagy dugóban), ebben a pár percben használhatjuk a telefonunkat. Ilyenkor hívás mellett a navigációs alkalmazást is elindíthatjuk és kezelhetjük, de amint mozgásba kerül az autó, le kell tennünk a készüléket. Fontos, hogy amint egy kicsit is előre gurulunk mobilozás közben, máris szabályt sértettünk, hiszen a jármű halad. Ehhez képest

a megkérdezettek 72 százaléka úgy véli, hogy soha nem szabad autóvezetés közben kézben tartva használni készülékét.

A vezetés közbeni mobilhasználat egyébként nemcsak balesetveszélyes, hanem büntetéssel is jár: 10 000 forintos helyszíni bírság és 3 büntetőpont az ára a menet közbeni telefonálásnak. Sőt szabálysértési eljárásban 20 000 forintra emelkedhet a büntetés. A várakozási és tolatási tilalom megszegése is 10-20 000 forintos díjszabást von maga után, ezeknél még drágább a kötelező haladási irány és a balra-jobbra bekanyarodni tilos tábla figyelmen kívül hagyása. Ez 50 000 forint bírsággal jár. A válaszadók kétharmada tisztában van a büntetési tételek egymáshoz viszonyított mértékével, súlyával.

Nyitókép: pexels.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018