eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Lánchíd 2019. november 17-én. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ma van a koraszülöttek világnapja

Lila fénnyel világították ki a Lánchidat, és az országban több középületet, így hívják fel a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára. Azért lila, mert ez a koraszülöttek nemzetközi színe.

A Melletted a helyem Egyesület közleménya szerint Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők is.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított miskolci Avasi kilátó 2019. november 17-én. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Vajda János
A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított miskolci Avasi kilátó 2019. november 17-én. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Vajda János

A világnapon debütál az egyesület és Pénzes Boróka, egy érintett édesanya által két éve elindított, a koraszülött kisbabák szüleit kilenc témában tájékoztató PICi filmek projekt utolsó kisfilmje is. A projekt célja, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását segítik.

A minden koraszülőt érintő és a koraszülöttek ellátása, fejlődése szempontjából fontos témákat feldolgozó filmek a www.picifilmek.com, az egyesület közösségi oldalán és egyes kórházak osztályain is elérhetőek. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővül, és a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×