eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére.
Nyitókép: Földi Imre

Ilyen gyakori Magyarországon a bankkártyacsalás

Egyetlen év alatt 14 százalékkal nőtt a szám, ám érdekes, a kárérték korántsem ekkora mértékben.

Az egy évvel korábbinál jóval több, majdnem 17 ezer visszaélés történt az első negyedévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákhoz kapcsolódóan, ám az okozott kár értéke már csökkent. A leírt veszteségeknek csak a töredékét viselik a kártyabirtokosok - írja hétfői számában a Világgazdaság.

A lap cikke szerint több mint 16 800 - Magyarországon kibocsátott kártyához kötődő, fizetési forgalomhoz kapcsolódó - visszaélést azonosítottak 2019 első negyedévében, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból.

A visszaélésekkel okozott kár 384,6 millió forint, ami érezhető, 5,2 százalékos csökkenés 2018 első 3 hónapjához képest.

A legtöbb kártyacsalás változatlanul az internetes vásárlási műveleteknél - illetve telefonos vagy postai megrendeléseknél - történik: csaknem 14,7 ezer visszaélést regisztrált az MNB - 19,1 százalékkal többet, mint egy éve - ám az okozott kár 5,5 százalékkal 326,8 millió forintra csökkent.

A kárérték alapján a második legnagyobb kategória a hamisított kártyákkal való visszaéléseké, ahol majdnem 9 százalékkal, 33,1 millió forintra csökkent a kimutatott kár, az esetek száma pedig kevesebb mint a felére, ötszáz alá csökkent. A harmadik, még említést érdemlő kategória az elveszett és ellopott kártyákkal végrehajtott visszaéléseké, amelyeknél valamivel több mint 1500 esetet és 19 milliós kárértéket regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×