eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Az orvosok sem tudják, pedig elvégzik idehaza is a különleges beavatkozást

A nyaki csigolyasérültek kézfunkcióit is lehet javítani műtéti beavatkozással, amely eredményeképpen a felső végtagokat bizonyos mértékben ismét tudja mozgatni a beteg – hívta fel a figyelmet a beavatkozást végző ortopéd főorvos. Az operációt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban végzik évek óta, de sokan nem tudnak erről a lehetőségről. Pedig Turcsányi István azt vallja, ha valakit életben tartanak, akkor az életbe vetett hitet is meg kell adni neki.

Egy régi mondás szerint, ahányadik nyaki csigolya tört, annyi napig éltek a sérültek műtét nélkül. A korszerű idegsebészet és a rehabilitáció, az intenzív ellátás, valamint a társszakmák fejlődésével mára azonban egyre több beteg marad életben - emelte ki az InfoRádiónak nyilatkozó Turcsányi István.

Magyarországon a nyaki csigolyasérültek száma évente 60-70 fő. Esetükben a rehabilitáció során a felső végtagon néhány izom működése visszatérhet, erre alapozva pedig eredményre vezethet felső végtagi funkciójavító műtéteket végrehajtani a betegeken. Hasonló operációt 1958-ban, a világon az elsők között Budapesten Manninger Jenő professzor, majd a 70-es években az Országos Rehabilitációs Intézetben Molnár Ferenc végzett, 2002-től kezdődően pedig Nyíregyházán – Jan Fridén svéd professzor közreműködésével – hajtanak végre.

Turcsányi István elmondta,

az a cél, hogy a lehető legtöbb funkciót, mint a könyöknyújtás, fogás és elengedés képességét visszaadják a betegeknek.

A főorvos úgy látja, miután évente legfeljebb 10-15 beavatkozásra kerül sor az országban, nem lenne értelme ezeket a műtéteket más és más egészségügyi centrumokban végrehajtani, ráadásul az izmok legoptimálisabb helyzetbe hozatalához tapasztalatra és főként egy tapasztalt kézsebész vezetésére van szükség, ami a Jósa András Oktatókórházban adott.

Sajnos azonban sokan nem tudnak erről a lehetőségről – tette hozzá Turcsányi István. Nagyon sokat kellene tennie a társszakmáknak, egymással kooperálni, hogy a rehabilitációs és háziorvosok tudjanak arról, hogy

a nyaki gerincvelősérülteknél nem az a végállomás, hogy megoperálják a nyakukat, és legfeljebb integetni lesznek képesek a kezükkel.

Mert lehetőségük nyílhat arra is akár, hogy aktívan, saját maguk tudják megfogni például a kést, villát, kanalat, esetleg, hogy autót vezessenek. Az ortopéd főorvos azt is elárulta: a végtagi funkciójavító műtétek a társadalombiztosítás által támogatott beavatkozások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×