INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

omsz

meteorológia

óraátállítás

Egy nő átállítja faliórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli időszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdődik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani.

Újabb szereplő kér szót óraátállítás-ügyben

Infostart

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak komoly érvei vannak a kialakult vitában azok után, hogy eldőlt: 2021-től nem lesz óraátállítás, az egyes uniós országok maguk döntenek az időzónájukról.

Szót kér az óraátállítás uniós megszüntetése után az Országos Meteorológiai Szolgálat, eljátszva a gondolattal, mi lenne, ha a szolgálat dönthetne arról, Magyarország a téli vagy a nyári időszámításhoz csatlakozzon.

Mint a Facebookra kitett közleményből kiderül, bizonyára sokan szeretik, ha sokáig van világos nyáron, és nem sötétedik olyan korán télen, "de a meteorológia mint szakma az univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak", így olyan érvek merülnek fel, "amelyek egyértelműen a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben".

Az érvek a következők:

  • Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával "később" kapja meg a legfrissebb modell futásokat
  • nyáron az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával "hamarabb" meglennének a modellek futásai, amelyeket az előrejelzők hamarabb használhatnának
  • a modellekhez kapcsolódó minden előrejelzéssel kapcsolatban egy órával hamarabb meglenne
  • a nyári időszámításban maradva télen is egy órával később lesz meg minden számítás, ami a közúti viszonyok jelzésénél számíthat
  • Magyarország földrajzi hosszúsági köre környékén a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a 12 órához, ami az ember bioritmusa miatt fontos.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018