eur:
394.37
usd:
371.67
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Egy nő átállítja faliórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli időszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdődik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újabb szereplő kér szót óraátállítás-ügyben

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak komoly érvei vannak a kialakult vitában azok után, hogy eldőlt: 2021-től nem lesz óraátállítás, az egyes uniós országok maguk döntenek az időzónájukról.

Szót kér az óraátállítás uniós megszüntetése után az Országos Meteorológiai Szolgálat, eljátszva a gondolattal, mi lenne, ha a szolgálat dönthetne arról, Magyarország a téli vagy a nyári időszámításhoz csatlakozzon.

Mint a Facebookra kitett közleményből kiderül, bizonyára sokan szeretik, ha sokáig van világos nyáron, és nem sötétedik olyan korán télen, "de a meteorológia mint szakma az univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak", így olyan érvek merülnek fel, "amelyek egyértelműen a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben".

Az érvek a következők:

  • Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával "később" kapja meg a legfrissebb modell futásokat
  • nyáron az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával "hamarabb" meglennének a modellek futásai, amelyeket az előrejelzők hamarabb használhatnának
  • a modellekhez kapcsolódó minden előrejelzéssel kapcsolatban egy órával hamarabb meglenne
  • a nyári időszámításban maradva télen is egy órával később lesz meg minden számítás, ami a közúti viszonyok jelzésénél számíthat
  • Magyarország földrajzi hosszúsági köre környékén a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a 12 órához, ami az ember bioritmusa miatt fontos.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×