INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

európai parlament

óraátállítás

időszámítás

Nagy döntést hoztak az óraátállításról

Nagy döntést hoztak az óraátállításról

Infostart

Az Európai Parlament 2021-től támogatja a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését. A tagállamok dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni

Az EP keddi ülésén a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. A javaslatot 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett fogadták el.

Így az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg - derül ki az EP holnapjáról.

A képviselők egymás közötti

egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Ha a testület úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatja, fogalmaz az elfogadott szöveg.

Az elfogadott szöveg az EP tárgyalási pozícióját jelenti a Tanáccsal a végső jogszabályról folytatandó tárgyalások során.

Az EP 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást.

Az EU először 1980-ban hozta összehangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire - legközelebb tehát most vasárnap, március 31-én is kell előre állítani az órákat.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018