eur:
395.52
usd:
372.41
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: http://bebte.hu

Új látványosságokkal nyílt meg az Esztergom környéki kristálybarlang

A Dorog határában lévő Sátorkőpusztai-barlangban látogatóbarát útvonalakat alakított ki, új lámpákat szerelt be, valamint megtisztította a barlang régi és újonnan napvilágra került képződményeit a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE).

Az úgynevezett Hátsó-terem vált a földalatti képződmény megújulásának egyik jelképévé. A korábban bekormozott és összefirkált terület a barlang egyik leglátványosabb része lett, az üledék eltávolítása és a tisztítás után gipszvirágokkal és -tűkkel gazdagon kitöltött hasadékok nyíltak meg - mondta a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke, Lieber Tamás.

A korábban beépített rozsdamentes létrák és hidak lehetővé tették, hogy több helyről kihordják a látogatók által összetaposott üledéket. Így például a barlang Ferde-termében a lemosás után láthatóvá vált a különleges, egyedi képződményekkel borított aljzat.

Az agyaghalmokból számos, érintetlen kristályforma került elő, ezeket a Benedek Endre-terem kordonnal elzárt szakaszainak díszítésére használták - mondta a szakember hozzátéve, hogy

a korszerű világítás kiépítésével már nagyobb tér tekinthető át, jobban szembetűnnek a részletek, ez is indokolta a barlang megtisztítását.

A BEBTE elnöke arról is beszélt, hogy a közösségi oldalakon való megjelenéssel megsokszorozódott az érdeklődők száma. A látogatók által kilélegzett szén-dioxid és a hő a képződmények károsodását is eredményezheti, ezért módosítottak a túravezetés rendjén.

A barlangot minden hónapban egy hétvégi napra nyitják meg, akkor viszont reggeltől délutánig több csoportban zajlanak a túrák.

A vezetésre a bebte.hu oldalon lehet jelentkezni, jelenleg júniusig minden időpontot lekötöttek az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×