eur:
395.32
usd:
372.3
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Így aludjon jól!

Megszokott lefekvési és felkelési időpont, hűvösebb hálószoba és alvás előtti rituálék - így foglalja össze a jó alvás titkát a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense. Torzsa Péter azt mondta, az ágynemű kiválasztásában az egyéni igényekhez kell igazodni, de a jó matrac nélkülözhetetlen.

Legfeljebb 22, de inkább 20 fok legyen a hálószobában. Szellőztessük ki a szobát, mielőtt lefekszünk – ajánlotta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

Torzsa Péter hozzátette: „nagyon fontos, hogy a hálószobát alvásra használjuk, ne ott nézzünk tévét. Fontos, hogy rendszeresen sportoljunk, mert ez is segíti a jó, pihentető alvást."

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense szigorú napirendet is szokott javasolni a pácienseinek, különösen, ha alvászavaraik vannak.

„Fontos, hogy azonos időben történjen a lefekvés és a felkelés, alvásproblémák esetén a napközbeni sziesztát el kell hagyni, ha tényleg szükséges, akkor legfeljebb 15-20 perc legyen” - hangsúlyozta Torzsa Péter.

Az ideális ágyneműről szólva a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense úgy fogalmazott, nem lehet általánosítani.

„Aki fázékonyabb, legyen jó meleg a takarója, akinek pedig mindig melege van, szerencsésebb, ha vékonyabb paplant használ. A párna is nagyon fontos; ne vastag, inkább kényelmes legyen. A matrac minősége is fontos, vannak, amelyek segítik az alvást, kényelmesebb a gerincnek. Ha azt tapasztaljuk, hogy éjjel szinte kidob az ágy, gerincproblémáink vannak a nem megfelelő matractól, érdemes lecserélni” - hívta fel a figyelmet Torzsa Péter.

A gyerekeknél különösen fontos a rendszeresség – jegyezte meg a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

„Nem szerencsés, ha hétvégén sokáig, 10-ig, 11-ig, fent vannak, utána következik a hétköznap, a korai indulás. Nagyon fontos, hogy sem a felnőttek, sem a gyerekek ne fogyasszanak koffeintartalmú italokat” - figyelmeztetett Torzsa Péter.

A gyerekszoba hőfokáról szólva a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense azt mondta, szintén javasolt az alacsony hőmérséklet, mert lényegesen jobban lehet aludni, de ha gyerek ki szokott takarózni éjjel, akkor legyen legalább 22-23 fok.

„Van, aki szereti, ha egész éjjel nyitva van az ablak. Oda kell figyelni, mert ha túl közel fekszünk, megfázás lehet a vége. Ezeket egyénileg ki kell kísérletezni” - tette hozzá Torzsa Péter.

A jó alvást elősegíti, ha előtte nem fogyasztunk fűszeres, zsíros ételeket, a vacsorát lehetőleg elalvás előtt két órával együk meg – sorolta a pihentető alváshoz szükséges feltételeket a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

„Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, mert okozhat alvászavart. Legyenek rituáléink az alvás előtt, készítsük fel a szervezetet az alvásra; vegyünk egy meleg fürdőt. Ha félórán belül nem alszunk el, keljünk fel, menjünk ki a szobából, csináljunk valami mást: olvassunk, hallgassunk zenét, utána kezdjük el megint az alvásra készülődést. Ne nézegessük az órát, mennyi az idő” - tanácsolta Torzsa Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×