INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

alvás

ideális körülmények

pihentető alvás

Így aludjon jól!

Infostart / InfoRádió

Megszokott lefekvési és felkelési időpont, hűvösebb hálószoba és alvás előtti rituálék - így foglalja össze a jó alvás titkát a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense. Torzsa Péter azt mondta, az ágynemű kiválasztásában az egyéni igényekhez kell igazodni, de a jó matrac nélkülözhetetlen.

Legfeljebb 22, de inkább 20 fok legyen a hálószobában. Szellőztessük ki a szobát, mielőtt lefekszünk – ajánlotta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

Torzsa Péter hozzátette: „nagyon fontos, hogy a hálószobát alvásra használjuk, ne ott nézzünk tévét. Fontos, hogy rendszeresen sportoljunk, mert ez is segíti a jó, pihentető alvást."

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense szigorú napirendet is szokott javasolni a pácienseinek, különösen, ha alvászavaraik vannak.

„Fontos, hogy azonos időben történjen a lefekvés és a felkelés, alvásproblémák esetén a napközbeni sziesztát el kell hagyni, ha tényleg szükséges, akkor legfeljebb 15-20 perc legyen” - hangsúlyozta Torzsa Péter.

Az ideális ágyneműről szólva a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense úgy fogalmazott, nem lehet általánosítani.

„Aki fázékonyabb, legyen jó meleg a takarója, akinek pedig mindig melege van, szerencsésebb, ha vékonyabb paplant használ. A párna is nagyon fontos; ne vastag, inkább kényelmes legyen. A matrac minősége is fontos, vannak, amelyek segítik az alvást, kényelmesebb a gerincnek. Ha azt tapasztaljuk, hogy éjjel szinte kidob az ágy, gerincproblémáink vannak a nem megfelelő matractól, érdemes lecserélni” - hívta fel a figyelmet Torzsa Péter.

A gyerekeknél különösen fontos a rendszeresség – jegyezte meg a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

„Nem szerencsés, ha hétvégén sokáig, 10-ig, 11-ig, fent vannak, utána következik a hétköznap, a korai indulás. Nagyon fontos, hogy sem a felnőttek, sem a gyerekek ne fogyasszanak koffeintartalmú italokat” - figyelmeztetett Torzsa Péter.

A gyerekszoba hőfokáról szólva a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense azt mondta, szintén javasolt az alacsony hőmérséklet, mert lényegesen jobban lehet aludni, de ha gyerek ki szokott takarózni éjjel, akkor legyen legalább 22-23 fok.

„Van, aki szereti, ha egész éjjel nyitva van az ablak. Oda kell figyelni, mert ha túl közel fekszünk, megfázás lehet a vége. Ezeket egyénileg ki kell kísérletezni” - tette hozzá Torzsa Péter.

A jó alvást elősegíti, ha előtte nem fogyasztunk fűszeres, zsíros ételeket, a vacsorát lehetőleg elalvás előtt két órával együk meg – sorolta a pihentető alváshoz szükséges feltételeket a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

„Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, mert okozhat alvászavart. Legyenek rituáléink az alvás előtt, készítsük fel a szervezetet az alvásra; vegyünk egy meleg fürdőt. Ha félórán belül nem alszunk el, keljünk fel, menjünk ki a szobából, csináljunk valami mást: olvassunk, hallgassunk zenét, utána kezdjük el megint az alvásra készülődést. Ne nézegessük az órát, mennyi az idő” - tanácsolta Torzsa Péter.

Kapcsolódó hang

Így aludjon jól!
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018