„Nem lehet ezentúl használni a „diabetikus” vagy a „cukorbetegek is fogyaszthatják” elnevezést, és a narancssárga kör-jelölést. Mértékadó szakmai szervezetek ugyanis kimutatták, hogy nem szükséges a cukorbetegeknek külön étrendi diétát betartaniuk, hanem a normál élelmiszereket tudják fogyasztani, úgy, hogy közben természetesen számolniuk kell azt a szénhidrát-bevitelt, ami nekik ajánlott” - ismertette Sejberné Molnár Erzsébet.
Elmondta, hogy az eddigi jelölés nagyon sokféle terméken volt látható, köztük olyan termékeken is, amelyek kifejezetten fruktózt, azaz cukrot tartalmaztak.
„Nagyon sok esetben ez a jelölés alapot adott arra, hogy azt gondolják a cukorbetegek, nekik ezekből az élelmiszerekből korlátozás nélkül lehet fogyasztani, holott ez egyáltalán nem így volt. Hiszen a fruktózt bele kellett számolniuk a szénhidrát-mennyiségbe, ha pedig cukoralkoholos édesítőszerekkel készült termékeket fogyasztottak – például xilit, szorbit, mannit –, annak is van szénhidrát-tartalma, tehát azt is bele kell számolni” - közölte a főosztályvezető.
„Az, hogy egy narancssárga körrel egy csokoládé csomagolása el volt látva, nem azt jelenti, hogy abból egy táblányit meg lehetett enniük a cukorbetegeknek” - figyelmeztetett Sejberné Molnár Erzsébet.
Hozzátette: december 13-ától azonban kötelező minden előrecsomagolt élelmiszeren feltüntetni a tápérték-jelölést.
„A kötelezően feltüntetendő adatok az energiatartalom, a zsírtartalom – ezen belül a telített zsírsavak mennyisége –, a szénhidráttartalom – ezen belül a cukor mennyisége –, a fehérje és a só. Ha pedig a termék tartalmaz cukoralkoholos édesítőszert is, akkor ezek mennyiségét is fel kell tüntetni”
- sorolta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főosztályvezetője.
A cukorbetegeknek ebből a tápanyagjelölésből kell kiszámolniuk a bevitt szénhidrát és cukor mennyiségét.
„A rendelet szerint július 20-áig ki lehet szállítani a forgalomba az eddigi csomagolással rendelkező termékeket, ezután azonban már csak a minőségmegőrzési idejük végéig forgalmazhatók a régi csomagolással a kereskedelemben lévő termékek” - közölte Sejberné Molnár Erzsébet.
Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint már annyi mindenben változott a cukorbetegeknek ajánlott étrend, hogy nem biztos, hogy ezek a termékek feltétlenül jók voltak folyamatosan egy cukorbeteg étrendjében.
„Természetesen a jelzés egyfajta könnyebbséget is jelentett a cukorbetegeknek, de mindenképpen tisztában kell lenniük a diétájukkal. Ez pedig másképp nem megy, csak ha a dietetikussal többször konzultálnak, és megtanulják a szabályokat” - figyelmeztetett Erdélyi-Sipos Aliz.
Közölte, a narancssárga kör helyette ezentúl olyan feliratokat lehet majd olvasni a termékeken, mint az „alacsony cukortartalmú”, a „cukormentes” vagy a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”.
„Értelemszerűen egy cukorbetegnek elsősorban a cukormentes és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó feliratú termékekből érdemes választania. De természetesen nagyon sok olyan termék van, ami ettől függetlenül abszolút beépíthető a cukorbetegek étrendjébe” - mondta Erdélyi-Sipos Aliz.
„De ahhoz, hogy teljes bizonyossággal jól el tudjanak igazodni, mindenképpen szükséges a diétájukat dietetikussal átbeszélni”
– hangsúlyozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.