eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi a kapcsolat a szoptatás és a depresszió között?

Azoknál az embereknél, akiket csecsemőkorukban szoptattak, kisebb lehet a depresszió kockázata - vélik kisméretű tanulmányuk alapján német kutatók.

A vizsgálatba 52, klinikai depresszióban szenvedő, kórházban kezelt felnőttet vontak be, akiknek átlagéletkora 44 év volt, valamint az összehasonlításhoz 106 egészséges embert, akinél még soha nem diagnosztizáltak depressziót. A résztvevők akkor kerültek a szoptatással tápláltak csoportjába, ha ők vagy édesanyjuk azt állították, hogy újszülöttként legalább két hétig így táplálták őket.

Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a depresszió nélkül élők körében 73 százalék volt a szoptatás aránya, míg a depressziós embereknél csak 46 százalék.

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a tanulmány adatai összefüggést sejtetnek a szoptatás és a felnőttkori depresszió között, az nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Az összefüggés hátterében az állhat, hogy a szoptatás hozzájárul a jó anya-gyerek kapcsolathoz, amelynek egyes vonatkozásai védő hatásúak lehetnek. Az anyatej ráadásul tartalmaz számos olyan összetevőt, melyek támogatják a baba agyi fejlődését is.

Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták már a szoptatást olyan állapotok kialakulásának kisebb kockázatával felnőttként, mint a magas vérnyomás vagy az elhízás, de arra nézve is vannak adatok, hogy a korai elválasztás növeli a későbbi alkoholfüggőség kockázatát - írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×