eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Mennyire befolyásolja Obama megítélését a melegházasságról alkotott véleménye?

Barack Obama az Egyesült Államok első olyan elnöke, aki hivatalosan is állást foglalt a meleg párok jogai mellett. A bejelentést követően készült közvélemény-kutatások eredménye szerint azonban a megítélésére mindez nem lesz jelentős hatással.

Az Egyesült Államokban a társadalmat erősen megosztó kérdés a melegek házasodáshoz való joga. Számos állam kifejezetten tiltja, néhány azonban lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek.

A politikai pártok közül a republikánusok hagyományosan ellenzik, a demokraták többségében támogatják a melegházasságot. A frissebb közvélemény-kutatások eredménye szerint körülbelül minden második amerikai helyesli, és minden második ellenzi a melegházasságot - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, májusban beszélt arról: maga is támogatja, hogy a meleg párok összeházasodhassanak. Az ország történetében az első elnök, aki ez irányú véleményét nyíltan felvállalta.

Obama bejelentését követően több közvélemény-kutató is felmérést végzett arról, milyen hatással lehet az állásfoglalás az elnök megítélésére és az elnökválasztásra. Mind a Gallup, mind a Pew Research Center adatai azt mutatják, hogy az nem befolyásolja jelentősen a róla alkotott véleményt.

A Pew adatai szerint az amerikai válaszadók 52 százalékának nem változott a véleménye az elnökről. A megkérdezettek 19 százaléka kedvezőbben, 25 százaléka kevésbé kedvezően látja az elnököt. A Gallup vizsgálata szerint a válaszadók 60 százaléka nem változtatta meg emiatt a véleményét arról, hogy kire szavaz majd a választásokon. Ugyanitt 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy a bejelentést követően inkább hajlik Obama felé, míg 26 százalék mondta azt, hogy kevésbé.

Mindkét kutatás adatai azt mutatják, a demokrata szavazók többségét nem befolyásolja Obama bejelentése, igaz esetükben a legnagyobb azok aránya is, akik most kedvezőbben látják az elnököt. A republikánusuk mindkét kutatóintézet kérdezőbiztosainak közel 50 százalékos arányban úgy feleltek, romlott az elnök megítélése a szemükben.

A független voksolók a Pew kutatása szerint 60 százalékos arányban jelezték, hogy az elnök véleménye nem befolyásolja őket, és 19-19 százalékos arányban mondták, hogy kedvezőbb, illetve hátrányosabb lett a véleményük. A Gallup eredményei szerint a függetlenek körében 63 százalékos a változatlan véleményűek aránya, de 11 százalékos azoké, akik most inkább, és 23 százalék azoké, akik kevésbé hajlanak arra, hogy az elnök újraválasztására szavazzanak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×