eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

A társadalom mekkora része támogatja a melegházasságot?

Minden második amerikai támogatja az azonos nemű párok házasságának engedélyezését - derült ki a Gallup friss kutatásának eredményéből. Az Egyesült Államokban azonban 31 állam törvényben tiltja ennek lehetőségét, míg Barack Obama elnök azonban nyíltan kiállt a meleg párok házasságkötési joga mellett.

Az amerikai Gallup májusban közölt kutatási adatai szerint az amerikaiak 50 százaléka támogatja, hogy az azonos nemű párok összeházasodhassanak. A kutatóintézet felmérésének eredménye éppen akkor jelent meg, amikor előbb az alelnök, Joe Biden, majd Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is nyíltan kiállt a melegházasság elfogadása mellett.

Az elnök az ABC Newsnak adott interjújában beszélt arról, hogy sokáig csak az azonos neműek polgári együttélését pártolta, de most már maga is úgy gondolja, meg kell adni a lehetőséget annak, hogy két férfi vagy két nő is házasságot köthessen egymással.

A Gallup a kilencvenes évek óta évi rendszerességgel méri fel az amerikaiak attitűdjét a melegek házasodási jogait illetően, de ez a második alkalom, hogy az adatok szerint többen vannak azok, akik támogatják, mint azok, akik ellenzik a kérdést - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

1996-ban, az első adatfelvételnél a válaszadóknak csak 27 százaléka értett egyet a melegek házasságkötésével, míg 68 százalék ellenezte azt. A legmagasabb támogatási és a legalacsonyabb ellenzési értéket tavaly mérték: akkor 53 százalék értett egyet, míg 45 százalék ellenezte. A 2012-es adatok szerint a támogatók aránya csökkent ugyan, de a különbség statisztikailag nem szignifikáns. Ugyanez igaz az ellenzők arányának növekedésére is, amely jelenleg 48 százalékos.

A kutatás szerint az elfogadás és elutasítás tekintetében jellemző a különbség az eltérő pártszimpátiával rendelkezők között. A demokrata szavazók 65, a republikánusok 22 százalékos arányban támogatják a melegek házasságkötését, míg a független voksolók 57 százalékos arányban értenek egyet.

Hasonló módon a vallás és a felekezeti elkötelezettség is meghatározza az attitűdöt. A protestánsok 38, a katolikusok 51, a vallási felekezethez nem tartozók 88 százaléka vall megengedő attitűdöt. Emellett azok, akik alig vagy soha nem járnak templomba, támogatják a legnagyobb arányban a melegek házasságkötését, míg azok, akik heti rendszerességgel teszik ezt, a legkevésbé.

Az Egyesült Államok 31 államában van olyan hatályos jogszabály, amely kifejezetten tiltja az azonos nemű párok házasságkötését. Legutóbb Észak-Karolinában fogadtak el egy törvényt a képviselők, amely alkotmányi szinten tiltja a melegek számára a házasságot és a polgári együttélést. Tíz állam, köztük Hawaii és Illinois, biztosít lehetőséget az azonos nemű pároknak kapcsolatuk polgári jogi elismerésére, míg kilenc állam, köztük Washington és New York törvényi szinten teremtett lehetőséget a házasságkötésre.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×