eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hogyan kezelhető a fejfájás?

Tavasszal, a változékony időjárás hatására gyakrabban jelentkezik fejfájás, amely sok esetben napokon át is eltarthat, és megnehezíti nemcsak a mindennapos tevékenységeket, hanem a nyugodt elalvást is. Milyen megoldások léteznek a fejfájás kezelésére?

Élete során legalább egyszer mindenki biztosan szenved fejfájástól, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival. A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, amely több szempontból is veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, és ennek súlyos következménye lehet gyomor- és nyombélfekély kialakulása - figyelmeztet Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa.

Fejfájás több okból jelentkezhet. A tavasszal a gyakori fronthatások mellett a náthás, influenzás megbetegedések kísérője lehet. Oka lehet szervi eltérés is, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása, a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

Fejfájást okozhat még a különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a magas vérnyomás, a cukorháztartás zavara, rossz látásélesség, pajzsmirigy betegség, krónikus arcüreggyulladás, vagy gyulladásban lévő foggyökér is.

Fejfájás-típusok

Az úgynevezett önálló fejfájás betegségek csoportjába tartozik a migrén, a tenziós fejfájás, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster típusú fejfájás.

A migrén általában a fej egyik oldalán jelentkezik, jellegében görcsös, lüktető, és órákon, vagy akár egy-két napon át is tarthat. Típusos kísérő tünetei a hányinger, hányás, hang-és fénytúlérzékenység.

A tenziós fejfájás a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat. Gyakran kíséri szorongás és depresszió.

A cluster típusú fejfájás fél oldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság is társul.

Hogyan kezelhető?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata.

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszüntetését. A terápia minden esetben személyre szabott, és függ a fejfájás típusától. Általánosságban elmondható, hogy a fájdalomcsillapítás mellett ajánlott életmódbeli változtatásokat is bevezetnünk a fejfájás megelőzésének érdekében. Fontos a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok - dohányzás, alkohol - kerülése. Emellett a különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×