INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Így kereshet királyi elődöket

InfoRádió / MTI
Királyi származás kiderítését is segíti egy brit honlap, ami a szigetországban azért lehet nagyon népszerű, mert szinte mindenkinek van a családi legendáriuma szerint felséges elődje.

Az Ancestry.co.uk címen található a családfa- és "történelemdetektív" szolgáltatás az első két hétben ingyenes, utána fizetős. Egy családfa felrajzolása ugyanakkor meglehetősen hosszadalmas nyomozgatást igényel, így aztán két hét alatt kevesen végezhetnek vele, jóllehet a netes segítség nagyban felgyorsíthatja a kutakodást éppen a rengeteg családi szál számítógépes összeszövésével, és azzal, hogy egyre több történelmi dokumentum, forrás kerül fel a világhálóra.

Ahogy valaki halad visszafelé a múltban, úgy terebélyesedik a családfája, kapcsolódik egyre több másikhoz, míg valóságos "családerdő" kezd kirajzolódni. Az egybefonódások révén kapcsolatba lehet kerülni másokkal is, akik hasonlóan kutakodnak famíliájuk gyökerei után és a tudásanyag kicserélésével, megosztásával újabb "rokonrétegek" tárulhatnak fel.

A The Daily Telegraph című brit lap eredményes példaként említi Patrick Batyt, akinek a történelmi festmények világa a szakterülete, és aki szeretett volna leszármazotti tagja lenni a Térdszalagrend Társaságának. Ehhez igazolnia kellett, hogy a rend mostani vagy néhai tagjainak legalább egyikéhez rokoni szálak fűzik.

Baty nyomozgatása során kiderítette, hogy nem csupán több őse is tagja volt a rendnek, hanem rokonságban áll egyenesen annak alapítójával, III. Edward királlyal, aki a XIV. században uralkodott Angliában, és aki kirobbantotta a százéves háborút Franciaországgal.

A vertikális mellett a felséges családi kapcsolatokat horizontálisan tekintve, sokatmondó példa, hogy a XV. században, az úgynevezett rózsák háborújában az egymást - és a főnemességet - csaknem teljesen kiirtó főszereplők egytől egyig III. Edward leszármazottai voltak.

A címlapról ajánljuk