eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét bebizonyosodott: a jólét nem boldogít

A kínaiakat a növekvő jólét sem tette boldogabbá.

A két évtizednyi gyors gazdasági fejlődés ellenére is kevésbé elégedettek a kínaiak, mint 1990-ben - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely a Proceedings című lapban jelent meg. A szociális háló tovább szakad, a szegényebb és gazdagabb rétegek között pedig tovább nő a különbség.

A megkérdezettek nagy többsége 1990-ben még meglehetősen elégedettnek vallotta magát. Az akkor jómódúak 68 százaléka, a szegényebb csoportoknak pedig 65 százaléka volt elégedett életével. Azóta a szegényebb rétegekből származó, az életével elégedett kínaiak aránya 42 százalékra csökkent, míg az elégedett gazdagabbaké 71 százalékra növekedett.

Kína a világ egyik legegyenlőbb társadalmából az egyik legnagyobb különbségeket mutató társadalommá vált - mondta el Richard Easterlin, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A növekvő jólétből elsősorban a "magasabb rétegek profitálnak" - fejtette ki Csang Ming, a pekingi Népi Egyetem munkatársa. Minél nagyobb a különbség a jövedelmek között, annál elégedetlenebbek a szegényebb társadalmi csoportok.

A kínai társadalom tagjai a tanulmány szerint egészségi állapotukat is másként értékelik. 1990-ben csekély különbséget tapasztaltak a szegény és gazdagabb rétegek között, a különbség azonban mostanra 23 százalékpontra növekedett. Az egészségügyi rendszer privatizálásával növekedett azoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak a kezeléseket, vagy azok drága volta miatt szegényedtek el.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×