INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ismét bebizonyosodott: a jólét nem boldogít

InfoRádió / MTI
A kínaiakat a növekvő jólét sem tette boldogabbá.

A két évtizednyi gyors gazdasági fejlődés ellenére is kevésbé elégedettek a kínaiak, mint 1990-ben - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely a Proceedings című lapban jelent meg. A szociális háló tovább szakad, a szegényebb és gazdagabb rétegek között pedig tovább nő a különbség.

A megkérdezettek nagy többsége 1990-ben még meglehetősen elégedettnek vallotta magát. Az akkor jómódúak 68 százaléka, a szegényebb csoportoknak pedig 65 százaléka volt elégedett életével. Azóta a szegényebb rétegekből származó, az életével elégedett kínaiak aránya 42 százalékra csökkent, míg az elégedett gazdagabbaké 71 százalékra növekedett.

Kína a világ egyik legegyenlőbb társadalmából az egyik legnagyobb különbségeket mutató társadalommá vált - mondta el Richard Easterlin, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A növekvő jólétből elsősorban a "magasabb rétegek profitálnak" - fejtette ki Csang Ming, a pekingi Népi Egyetem munkatársa. Minél nagyobb a különbség a jövedelmek között, annál elégedetlenebbek a szegényebb társadalmi csoportok.

A kínai társadalom tagjai a tanulmány szerint egészségi állapotukat is másként értékelik. 1990-ben csekély különbséget tapasztaltak a szegény és gazdagabb rétegek között, a különbség azonban mostanra 23 százalékpontra növekedett. Az egészségügyi rendszer privatizálásával növekedett azoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak a kezeléseket, vagy azok drága volta miatt szegényedtek el.

A címlapról ajánljuk